Риболовац Бранислав Леовац побједник у лову на младицу у Фочи

13.12.2020. 18:22
0
ИЗВОР: СРНА

На дводневном такмичењу у лову "дринске краљице" у Фочи уловљено је седам младица, а прво мјесто освојио је Бранислав Леовац из Јајца који је имао два улова, од 71 и 61 центиметар.

Да надмудри двије младице успио је и Душко Дујаковић из Теслића, дужине 67 и 51 центиметар, тако да му је припало друго мјесто, док су трећу позицију подијелили Борис Самарџија из Фоче и Слободан Крлић из Београда који су уловили по једну младицу идентичне дужине, од 68 центиметара.

Младице су враћене у воду, а ловиле су их 32 такмичара из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије. Због епидемије вируса корона изостали су младичари из осталих земаља у окружењу.

Дводневно такмичење под називом "Хуко хуко купу" организовало је Спортско-риболовно друштво (СРД) "Младица" из Фоче, на почетних 30 километара Дрине.

Побједник такмичења Бранислав Леовац, члан Спортско-риболовног удружења "Златовчица" из Јајца, прву младицу уловио је на цофа, а другу, дужу, и то у сумрак на воблера.

- Други пут ми је да сам на овом такмичењу, први пут сам био прије двије године. Младицу је изузетно тешко уловити, зна проћи и по мјесец дана да се ниједна не закачи, тако да је посебан осјећај када се улови - прича Леовац.

Он напомиње да се на Дрину вратио због њене изузетне љепоте, те да су ове године услови за риболов били одлични-одговарајући ниво воде и тек блага замућеност од кише.

- Добром улову највише је допринио добар рад домаћег СРД `Младица`. Много значи тај ревир, мрестилиште од неколико километара гдје се младица не дира, а величина уловљених риба говори да ту успије мријест - истиче Леовац.

Он додаје да је највећа вриједност овог такмичења то што промовише начин риболова "ухвати и пусти" за који се спортски риболовци највише залажу, што је поготово важно за младицу која је ријетка и угрожена врста.

Другопласирани Душко Дујаковић, члан теслићког СРД "Усора", каже да иде на слична такмичења у земљама у окружењу и да је ријетко да се оствари овако добар улов од седам младица.

- То је знак да СРД `Младица` Фоча тај посао ради веома добро. За младицу је потребно доста стрпљења и физичког напора. То је угоржена врста и свака уловљена и пуштена риба је велики корак ка обнављању и чувању те племените рибе - истиче Дујаковић.

Предсједник СРД "Младица" Милан Рудинац каже да су и временске прилике биле идеалне, те да је одзив био одличан упркос епидемији вируса корона.

- Трудимо се да што више радимо на чувању рибе и на порибљавању и ево већ се то види након четири године да се позитивно одразило и на улов - рекао је Рудинац.

Такмичење названо по латинском имену за најатрактивнију племениту врсту ријечне рибе, након паузе од 12 година, на најчистијем дијелу тока Дрине обновљено је 2018. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Палама и Фочи Прекид електричне енергије у Палама и Фочи
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Парастос страдалим Јабучанима у уторак Парастос страдалим Јабучанима у уторак
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  20h 50m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  19h 37m
  0
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  2h 14m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  1h 42m
  0
 • У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
  2h 2m
  0