Ријека народа се слила у Храм Светог Саве у Фочи

25.11.2023. 19:35
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас да је Храм Светог Саве срце Фоче које куца Христовом љубављу и да је овај град љечилиште и тијела и душе.

Патријарха Порфирија је у Храму Светога Саве дочекао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом, а потом је служена доксологија.

Његова светост је истакао да је Фоча изградњом овог храма повратила своју душу, наводећи да је било које српско православно мјесто без храма као човјек без душе.

Он је подсјетио да је Фоча град на двије ријеке, које као у пјесми једна другој додају љепоту, али је, како је истакао, још љепша ријека народа која се вечерас слила у овај храм.

Патријарх сматра и да није случајно да је баш у центру града саграђен овај величанствени храм и подсјетио на стихове пјесме "хоћемо ли чоче, чоче, градит цркву насред Фоче".

Према његовим ријечима, Фоча је са Богословским и Медицинским факултетом, Средњом богословском школом и Универзитетском болницом љечилиште и тијела и душе.

Српски патријарх је позвао вјерика да се држе Јеванђеља у чијем је средишту љубав према Богу и ближњем.

Митрополит Хризостом захвалио је патријарху што је данас у Фочи и подсјетио да је градњу Светосавског храма покренуо блаженопочивши митрполит Николај.

Он је истакао значај који су градњи дали некадашњи функционер Војислав Максимовић и ректор Бориша Старовић, као и велики допринос некадашњег начелника Здравка Крсмановића.

Доксологији је вечерас присуствовао велики број вјерника из ове и сусједних општина који су стигли да приме благослов од свог патријарха.

Српски патријарх ће сутра освештати храм, а свечаности ће присуствовати и предсједник Републике Српске Милорад Додик. Света архијерејска литургија почеће у 9.00 часова.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.

Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама, пише Срна.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    SOS 26.11.2023. 12:01
    Tu je naša legenda otac Vojo Čarkić!
    Jedini sveštenik koji je u ratu, na Grbavici, bio uz nas i svoj narod!
    Pa oče Vojo živio nam i da ti Blagoslov Patrijarha bude na zdravlje i spasenje!!!
  • Generic placeholder image
    Hari 26.11.2023. 08:49
    Tako je Mladene, najmanje ima ovih crkvenih velikodostojnika na mjestima gdje im živi ugroženi vjernici, njihovo stado kako oni kao pastiri ih nazivaju.
  • Generic placeholder image
    Mladen 26.11.2023. 06:27
    Ma nikako da nam crkveni velikodostojnici obidzu Kosovo I Metohiju, malo vide kako taj narod zivi ( trpi teror), pogotovo posle desavanja u Banjskoj…
    Ljepo je to obici i juznu ameriku i Republiku Srpsku i biti na slavama kod nasih estradnih zabavljaca, ako , ako , ali se sve manje i govori o stanju Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji!
    Zasto?
    Eto , na ovo jednostavno pitanje bi mogli odgovoriti i sa bogoslovije u Foci . Citaju ovaj sajt , jer im objavljujete njihove izjave, pa da cujemo stav?
  • Generic placeholder image
    Tamo neko 25.11.2023. 22:21
    Slava Bogu!!
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 8m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 4m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 49m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 48m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 0m
    0