Ријешите се масне косе уз ове трикове

19.06.2020. 20:40
0
ИЗВОР: Nezavisne

Некима се коса масти повремено, најчешће јер су чекали с прањем косе који дан дуже но што треба, док је другима то свакодневан проблем који најчешће настаје због хормона и претјераног лучења себума.

Без обзира на разлог због којег се ваша коса масти, постоје једноставни, учинковити, јефтини и природни трикови који ће вам помоћи да заувијек кажете збогом масној коси.

Сода бикарбона

Сода бикарбона одлично дјелује као шампон за сухо прање, али и за учинковито прање масне косе. Соду бикарбону поспите по цијелом тјемену и коси, а затим добро ишчеткајте косу. Можете и помијешати супену кашику соде бикарбоне с 3-4 супене кашике воде, па ту мјешавину нанијети на мокру косу, оставити да дјелује неколико минута и затим испрати. За што боље резултате поновите поступак два пута седмично.

Уље чајевца

Ово је нарочито добро рјешење за оне који имају масну косу повезану с перути. За ову купку за косу потребно је 15 капи уља чајевца и 30 мл базног уља, попут уља јојобе или кокосова уља. Помијешајте базно уље и уље чајевца, мјешавину нанесите на тјеме и затим равномјерно по цијелој дужини косе. Оставите да дјелује најмање један сат прије него што исперете. Ако нисте осјетљиви на уље чајевца, можете га нанијети и директно на тјеме. Поступак понављајте два до три пута седмично.

Комбинација алое вере и лимунова сока

Алое вера је храњива захваљујући свом саставу богатом разним нутријентима. Због тога може имати позитиван учинак на косу: регулише лучење себума и омекшава косу.

За ову купку за косу потребно вам је 1-2 чајне кашчице гела алое вере, супена кашика лимуновог сока и шољица воде. Помијешајте двије кашике гела с лимуновим соком, додајте воду и добро промијешајте. Исперите том мјешавином косу, по могућности након шампонирања, оставите да дјелује само неколико минута и затим исперите хладном водом. Можете то чинити једном седмично како бисте држали под контролом тјеме склоно машћењу.

Зелени чај

Зелени чај обилује полифенолима, због чега је врло здрав за косу. Има важну улогу у регулисању лучења себума. Помијешајте пола шољице зеленог чаја са шољицом воде и закипите, оставите да куха пет минута, затим оставите да се мјешавина охлади, па је нанесите на власиште и оставите да дјелује 30 до 45 минута. Ову маску стављајте на косу једном седмично.

Жуманце

Жуманце је  богато масним киселинама и нутријентима који помажу у обнављању природног себума, а то онда спречава лучење вишка себума из фоликула длаке. Помијешајте жуманце с супеном кашиком лимуновог сока и смјесу равномјерно нанесите на опрану косу. Оставите да дјелује 30 до 40 минута те потом исперите хладном водом. Маску од жуманца довољно је наносити на косу једном седмично.

Маска од јогурта

Вјеровали или не, управо је маска од јогурта једно од најбољих рјешења за природно рјешавање проблема масне косе. Она косу храни и обнавља природне пХ вриједности тјемена.

Помијешајте пола чашице обичног јогурта с двије супене кашике лимуновог сока и једном чајном кашиком соде бикарбоне. Мијешајте док не добијете кремасту смјесу, затим је нанесите на косу, с нагласком на тјеме. Омотајте косу пешкиром те оставите смјесу да дјелује најмање 30 минута прије него што је исперете чистом водом. Маску од јогурта стављајте на косу једном седмично.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Пет навика које убрзавају метаболизам Пет навика које убрзавају метаболизам
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 41m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 14m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    19h 55m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    6h 55m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    4h 45m
    0