Ријешите се непријатног мириса ципела

25.07.2020. 20:12
0
ИЗВОР: Lepotaizdravlje.rs

Ма колико водили рачуна о хигијени ногу и обуће, понекад једноставно дође до развоја бактерија, а самим тим и до појаве непријатног мириса. Непријатан мирис ципела може довести до осјећаја стида и нелагодности, посебно онда када се налазите у друштву других људи, а потребно је да се изујете. Тек тада ћете се сјетити да своје ципеле нисте луфтирали данима, а зна се шта то значи.

Због чега обућа има непријатан мирис? Као и остатак тијела, и ноге се зноје. Зној сам по себи нема мирис, али када се појаве бактерије које се њим хране, ствара се киселина коју карактерише изузетно непријатан мирис.

Постоји неколико ствари које можете урадити како бисте избјегли наведени проблем:

– Бирајте кожну обућу у којој се ноге мање зноје и у којој ваша кожа може да дише. Адекватна циркулација ваздуха спријечиће стварање микроорганизама који доводе до непријатног мириса. Вјероватно сте већ примијетили да се обућа од вјештачких материјала знатно брже умирише него она која је направљена од коже или платна, па када сљедећи пут кренете у куповину, имајте и то у виду.

– Кад год можете, опредијелите се за ношење отворене обуће. Љети што чешће носите сандале јер ће се стопала изложена ваздуху мање знојити, а брже сушити. Влажна средина идеална је за размножавање бактерија, а то је управо оно што настојите да избјегнете.

Спријечите непријатан мирис ципела

– Прије него што одложите обућу у ципелар, увјерите се у то да је сува. Патике у којима су се ноге знојиле током тренинга никако немојте склањати у ципеларник док су влажне.

– Без обзира на то што журите и желите да што прије изађете из стана, никада немојте обувати обућу ако су вам ноге знојаве. Тренутна уштеда времена касније ће вас много више коштати. Прије обувања, оперите своја стопала антибактеријским сапуном и добро их осушите пешкиром. И сами знате да је далеко лакше ослободити се непријатног мириса ногу, него ципела.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи начини за уштеду струје Најбољи начини за уштеду струје
Правила облачења које треба да научите (ФОТО) Правила облачења које треба да научите (ФОТО)
У Српској поскупјеле одјећа и обућа У Српској поскупјеле одјећа и обућа
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    20h 43m
    8
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    2h 4m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    21h 15m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    16h 26m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    21h 24m
    0