Род кромпира обећавајући у Рогатици

06.07.2022. 18:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Садашње стање усјева обећава добар род кромпира на око 260 хектара на подручју општине Рогатица, наводе из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди - Подручна јединица Соколац, имајући у виду да метеоролози најављују неколико кишних дана.

Виши стручни сарадник за ратарство Јована Тодоровић рекла је Срни да је према подацима из Одјељења за привреду Рогатица на подручју те општине под кромпиром око 260 хектара, од чега је 45 хектара сјеменски кромпир.

Она је додала да су највеће засађене површине на Боричком платоу, али не заостају много ни Стјенице, Гучево, Сјемећ и остала мјеста.

У организованој производњи предузеће "Агрос" је засадило површине од 30 хектара, од чега су 22 под сјеменским кромпиром, док је "Агромонт" засадио 25 хектара, од чега је седам хектара сјеменског, а остатак под меркантилним кромпиром, најтраженијих сорти на тржишту - агрија, дезире и кенебек.

Породично газдинство "Агро-плод" засадило је кромпир на 20 хектара, док је Удружење пољопривредних произвођача "Соланум продукт" на 15 хектара.

Остатак површине под кромпиром засадило је 80 мањих пољопривредних и породичних газдинстава, а готово свако домаћинство производи кромпир за властите потребе.

Тодоровићева је нагласила да су јој при обиласку терена власници парцела засађених кромпиром рекли да је тренутно стање на њивама задовољавајуће, те изразили бојазан уколико се настави период јако високе температуре.

Она је навела да је на доста усјева забиљежена веће појава кромпирове златице, која може потпуно да уништи усјев, али да захваљујући брзој интервенцији произвођача и струке, те правовременом и адекватном заштитом, није забиљежена значајнија штета, док значајније појаве пламењаче није било.

Тодоровићева је подсјетила да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кроз правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, подржава сјетву кромпира и осталих култура код регистрованих пољопривредних газдинстава и осталих произвођача са регресираним дизел горивом у количини од 100 литара на хектар засијане површине, као и кроз друге премије за производњу и дистрибуцију меркантилног и сјеменског кромпира.

Она је додала да поред финансијске подршке, подручна савјетодавна служба Министарства пољопривреде редовно обилази пољопривредне произвођаче и усјеве, те према њиховим потребама организује стручне практичне обуке, предавања и дискусије с циљем побољшања производње.

За наредни период планирано је, како најављује, постављање неколико микроогледа са системима за наводњавање, као и укључивања паметне технологије у производњи кромпира, с циљем рјешавања проблема климатских промјена, који представљају водеће проблеме у пољопривредној производњи.

Захваљујући географском положају и претежно средњепланинским климатским условима подручје Рогатице је једно од најпогоднијих за узгој кромпира у БиХ.

Од 66.437 хектара, колика је укупна површина општине Рогатица, око 80 одсто је планинско земљиште надморске висине од 800 до 1.900 метара која представља главну базу за производњу сјеменског и меркантилног кромпира.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дјелује на 12 општина Сарајевско-романисјке и Горњодринске регије. 

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    30m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 39m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 44m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 41m
    0