Родитељи и даље не могу остајати с дјецом на лијечењу у УКЦ РС

07.10.2020. 19:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Од појаве пандемије вируса корона родитељима малишана који се лијече у Универзитетском клиничком центру РС, али не свим категоријама, није дозвољено да с њима бораве у собама, а те мјере остају и даље на снази, рекли су данас из УКЦ РС.

Поручују да је за организацију рада у Клиници за дјечје болести УКЦ РС задужен начелник клинике Владимир Мирошљевић, те он и доноси одлуке о свим противепидемијским мјерама које се тичу поменуте клинике.

-Мјере су уведене искључиво због заштите здравља дјеце која се лијече у Клиници за дјечје болести јер су одрасли често преносиоци болести и као такви могу врло лако да унесу вирус у Клинику за дјечје болести-, истичу из УКЦ РС.

Према препорукама начелника Владимира Мирошљевића, а које се тичу превенције ширења инфекције вирусом корона у овој клиници на одјељењима гдје су смјештени тешки пацијенти с озбиљном клиничком сликом која захтијева комплексне дијагностичке и терапијске процедуре и дуготрајнију хоспитализацију, заједно с дјецом смјештене су и мајке.

-Ријеч је о сљедећим категоријама: дјеца обољела од хематоонколошких обољења, дијабетеса, дјеца с потешкоћама у развоју, мајке дојиље и дјеца до годину дана старости, те још неке категорије као што су дјеца са страним тијелом у респираторном тракту јер то стање представља акутно стање у педијатрији, гдје љекар процијени да је неопходна пратња мајке-, рекао је Мирошљевић.

Додају да треба узети у обзир да Клиника за дјечје болести УКЦ РС свакодневно на Интензивној њези има око 10 пацијената на респиратору, око 10 хематоонколошких пацијената и у просјеку 15-20 неонатуса - пријевремено рођене дјеце, те да за овакве пацијенте изложеност инфекцији вирусом корона може бити кобна.

Подсјетимо, недавно је Министарство здравља и социјалне заштите РС препоручило руководству Универзитетског клиничког центра РС да морају примјењивати важећи Правилник о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту.

Тај правилник је важио и прије појаве вируса корона и, уз препоруку педијатра, родитељи дјеце млађе од шест година су могли да остају уз дијете.

Међутим, дозвољено им је да ситуације могу процјењивати појединачно, узимајући у обзир све факторе који могу утицати на лијечење, а радећи у најбољем интересу дјетета и имајући у виду одговорност на спречавању потенцијалног ширења вируса корона на Одјелу педијатрије.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 45m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 40m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 28m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 34m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 2m
    0