Рогатица: Продаја кромпира изнад очекивања

14.04.2020. 09:18
0
ИЗВОР: Глас Српске

Рогатички произвођачи сјеменског и меркантилног кромпира ових дана задовољно трљају руке, јер продаја ове повртларске културе иде боље него што се очекивало.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Соланум-продукт” и власник “Агромонта” Новак Мотика, који је прошле јесени ускладиштио 280 тона кромпира, каже да као и ранијих година пласман иде широм Републике Српске, а немале количине отишле су и у пољопривредне апотеке и у добар дио ФБиХ и, што је најважније, по цијенама које нису мијењане већ двије-три године.

- Најтраженија сорта кромпира је дезире, који је погодан за пржење и прављење помфрита и сличних производа. Тражене су и наше старе добре сорте агрија, кенебек и фалука, а на тржиште се све више пробија и нова сорта белини веома доброг укуса и са задовољавајућим родом - истиче Мотика. И код осталих произвођача кромпира мобилно је стање. Циљ је да буду продате прошлогодишње залихе, али и извршена припрема за нову сјетву.

- Слично је и код породичних пољопривредних газдинстава и осталих домаћинстава па се очекује да ће, уз коришћење подстицаја које даје ресорно министарство и локална заједница, бити засијано више од прошлогодишњих 297 хектара - рекао је начелник Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности у Општинској управи Деливоје Ђерић.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Хрскави кромпир из рерне Хрскави кромпир из рерне
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    17h 25m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    17h 30m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    18h 22m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    18h 36m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 33m
    4