Рогатица: Пуних 28 година од злочина над колоном српских цивила из Горажда

27.08.2020. 18:00
0
ИЗВОР: СРНА

Вељко Ласица, преживјели учесник у колони српских цивила која је 27. августа 1992. године кренула из Горажда рекао је да су на данашњи дан прије 28 година у кањону ријеке Ракитнице припадници такозване Армије БиХ засрели колону са возилима и аутобусом, ненаоружану и без пратње, и убили 26 Срба, а више од 80 ранили.

- Тешко је данас говорити о тим моментима. Када је колона кренула из Горажда, мислили смо да до Рогатице дођемо слободно, да ту оставимо старије, изнемогле и дјецу, а ми да се вратимо на своје дужности. Међутим, догодио се злочин. Ту је био прави пакао, пуцано је са свих страна, крв је текла асфалтом, људи су горјели у аутомобилима. Сасули су сав свој бијес, с циљем да српско становништво из Горажда овдје буде уништено - каже Ласица.

Ласица је рекао да су са њим у аутомобилу били његова болесна сестра и њен болесни син, те једна родица дјевојчица, и сви су имали ране, неко мање, неко више, али најтеже су прошли он и његова кћерка.

- Ја сам овдје тешко рањен на улазу у котлину, кћерка ми је тешко рањена, она и сада има гелер у глави. Нога ми је била пребијена и тако сам возио до Рогатице, али сам на улазу у овај град на једној кривини изгубио свијет и слетио у канал, а пробудио сам се смјештен у болници на Сокоцу, гдје су ми већ били ампутирали ногу. Морали су то да ураде јер је рана била затрована - наводи Ласица.

Он истиче да је јунак био возач аутобуса.

- Успио је да извуче аутобус пун народа и да спаси оно што се могло спасити. У аутобусу је било 10 мртвих и око 30 рањених цивила - присјећа се Ласица и додаје да су послије 30-40 дана породице убијених у веома тешким околностима сахраниле тијела убијених у Рогатици јер су била у фази распадања.

Он каже да данас, када се обиљежава 28 година од тог злочина, преживјели траже да они који су починили злодјела одговарају.

- На првом суђењу онима који су починили ово злодјело сви су ослобођени, под изговором, што је суд прихватио, да нису знали да је то колона Срба цивила - навео је Ласица.

Он је додао да је родбина договорила да жртвама буде буде подигнут скроман споменик.

- Сваке године долазимо овдје да одамо пошту онима који су изгинули, чији животи остадоше овдје, некима на улици, некима касније у болници. Данас сви који смо прошли у колони славимо 28. рођендан, јер нас је Бог спасио сигурне смрти -  нагласио је Ласица.

Коментари 0
Повезане вијести
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Сјећање на Миломира Јањића Зеку Сјећање на Миломира Јањића Зеку
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    14h 58m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    14h 29m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    10h 45m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    14h 52m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    6h 40m
    2