Rogatica: Punih 28 godina od zločina nad kolonom srpskih civila iz Goražda

27.08.2020. 18:00
0
IZVOR: SRNA

Veljko Lasica, preživjeli učesnik u koloni srpskih civila koja je 27. avgusta 1992. godine krenula iz Goražda rekao je da su na današnji dan prije 28 godina u kanjonu rijeke Rakitnice pripadnici takozvane Armije BiH zasreli kolonu sa vozilima i autobusom, nenaoružanu i bez pratnje, i ubili 26 Srba, a više od 80 ranili.

- Teško je danas govoriti o tim momentima. Kada je kolona krenula iz Goražda, mislili smo da do Rogatice dođemo slobodno, da tu ostavimo starije, iznemogle i djecu, a mi da se vratimo na svoje dužnosti. Međutim, dogodio se zločin. Tu je bio pravi pakao, pucano je sa svih strana, krv je tekla asfaltom, ljudi su gorjeli u automobilima. Sasuli su sav svoj bijes, s ciljem da srpsko stanovništvo iz Goražda ovdje bude uništeno - kaže Lasica.

Lasica je rekao da su sa njim u automobilu bili njegova bolesna sestra i njen bolesni sin, te jedna rodica djevojčica, i svi su imali rane, neko manje, neko više, ali najteže su prošli on i njegova kćerka.

- Ja sam ovdje teško ranjen na ulazu u kotlinu, kćerka mi je teško ranjena, ona i sada ima geler u glavi. Noga mi je bila prebijena i tako sam vozio do Rogatice, ali sam na ulazu u ovaj grad na jednoj krivini izgubio svijet i sletio u kanal, a probudio sam se smješten u bolnici na Sokocu, gdje su mi već bili amputirali nogu. Morali su to da urade jer je rana bila zatrovana - navodi Lasica.

On ističe da je junak bio vozač autobusa.

- Uspio je da izvuče autobus pun naroda i da spasi ono što se moglo spasiti. U autobusu je bilo 10 mrtvih i oko 30 ranjenih civila - prisjeća se Lasica i dodaje da su poslije 30-40 dana porodice ubijenih u veoma teškim okolnostima sahranile tijela ubijenih u Rogatici jer su bila u fazi raspadanja.

On kaže da danas, kada se obilježava 28 godina od tog zločina, preživjeli traže da oni koji su počinili zlodjela odgovaraju.

- Na prvom suđenju onima koji su počinili ovo zlodjelo svi su oslobođeni, pod izgovorom, što je sud prihvatio, da nisu znali da je to kolona Srba civila - naveo je Lasica.

On je dodao da je rodbina dogovorila da žrtvama bude bude podignut skroman spomenik.

- Svake godine dolazimo ovdje da odamo poštu onima koji su izginuli, čiji životi ostadoše ovdje, nekima na ulici, nekima kasnije u bolnici. Danas svi koji smo prošli u koloni slavimo 28. rođendan, jer nas je Bog spasio sigurne smrti -  naglasio je Lasica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima Ni poslije 32 godine niko nije odgovorao za zločine nad Srbima u Pofalićima
Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH Sjećanje na katastrofalne poplave koje su pogodile Srpsku, Srbiju i FBiH
„Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak) „Korana ko rana“ – Stradanje Srba u selu Rujnica kod Cazina (odlomak)
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 39m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    16h 7m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 40m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 32m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 40m
    0