Рогатичанин Милад Обреновић нашао своје мјесто међу великанима писане ријечи

11.10.2022. 09:30
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Плодоносан рад иза кога стоји 25 књига, бројна признања и награде књижевника Милада Обреновића (68) инспирација је другим умјетницима који су о његовом животу и дјелу написали књигу као трајно свједочанство богатог стваралаштва овог Рогатичана.

У непуне 23 године стваралаштва Милад је написао пет књига афоризама, зборник афоризама, књигу епиграма, седам књига поезије, три књиге хумористичко-сатиричне поезије, четири књиге поезије за дјецу, књигу хаику поезије, књигу приповједака те савремених басни.

Његова дјела нашла су мјесто у више од 300 антологија и зборника афоризама, поезије, приповједака и хаику поезије.

Уредник и рецензент већине његових књига Раде Вучићевић каже да су Миладови радови писани под утицајем националне епске и лирске традиције. Преведени су на девет свјетских језика међу којим су и енглески, француски, руски, италијански и арапски, а више од 160 пута је награђен за свој стваралачки књижевни рад. Члан је Удружења књижевника Србије и Републике Српске, Београдског афористичког клуба и Удружења уметника железница Србије.

Само за девет мјесеци ове године Милад је објавио двије књиге поезије за дјецу - “Радозналци” и “Фејсбуки на азбуки” и збирку савремених басни “Баснописи”, које још нису званично доживјеле промоцију. Четврта књига која је ове године изашла из главе и пера Милада Обреновића јесте његово ремек-дјело. Ријеч је о антологијском зборнику рогатичких пјесника у посљедњих стотину година “Рогатичка поетска плетеница” коју је он припремио и уредио, а издавање финансирала Општинска управа у Рогатици на челу са начелником Милорадом Јагодићем.

И док је Обреновић припремао “Рогатичку поетску плетеницу” Вучићевић, књижевник, књижевни критичар и теоретичар књижевности из Београда припремао је књигу “Милад Обреновић, његово књижевно стваралаштво”.

- Ова научно књижевно критичка студија о мом књижевном стваралаштву сада је темељна књига у мојој породичној библиотеци. Поносан сам на књигу и аутора.

Књига је шлаг на торту мог књижевног стваралаштва какву немају ни знатно познатији књижевници од моје маленкости - поносан је  Обреновић.  Ово дјело из штампе је изашло у издању Свесрпског отаџбинског сабора из Београда.

- Има скоро 400 страница у којим је, од увода до биљешки о писцу, представљен мој вишегодишњи књижевни опус са научно књижевно критичком анализом свих књижевних форми мог стваралаштва - казује Обреновић, који је одлуком Министарства просвјете и културе Републике Српске добио статус умјетника у култури као књижевник.

Ове године побрао је чак 17 књижевних награда. Обреновић истиче да су му до сада освојена сва признања драга и вриједна и представљају подстрек за даље стваралаштво, али му највише лијежу на срце ова посљедња.

Међу њима је десет награда које је добио од Клуба умјетничких душа из Мркоњић Града уз овогодишњи Дан шале, 1. април. Ризницу признања за свој стваралачки књижевни рад ове године обогатио је првонаграђеним афоризмом са фестивала поезије “Оловко не ћути” у Барајеву.

Ту су и дипломе и награде са Међународног фестивала поезије о вину, води и ракији у Смедереву. Диплому и награду донио је и са 11. Међународних песничких сусрета “Орфеј на Дунаву” у Костолцу, чији је предсједник био легендарни Матија Бећковић.

Понос

Оно са чим се Милад Обреновић посебно дичи јесте “Златна диплома цара Константина и царице Јелене”.

- Добио сам је од Министарства просвете и културе Србије, Удружења књижевника Србије, Свесрпског отаџбинског сабора и Туристичке организације из Пожеге за немјерљив национални допринос српској писаној ријечи, родољубљу, православљу, традицији и другим трајним вриједностима наше културне историје - каже он.

Пише: Сретен Митровић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Предраг Станчић, Крагујевац 11.10.2022. 20:18
    Пошто имам привилегију да Милада познајем скоро пола века, морам да изразим задовољство због свега што је постигао. Његов уметнички дар и алхемија са речима је чврсто ослоњена на људскости, хуманости и љубави према човеку. Очекујем да у наше животе још дуго доноси радост својом поезијом и стваралаштвом.
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Најчитаније
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    23h 29m
    6
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    4h 30m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    5h 18m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    20h 32m
    2
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    2h 16m
    0