Рогатичанке већ 50 година вјерно чувају традицију (ФОТО)

27.12.2021. 18:55
0
ИЗВОР: СРНА

Удружење жена "Рогатица", основано прије око 50 година, једно је од најстаријих у Сарајевско-романијској и Горњодринској регији, али и једно од најактивнијих, рекла је предсједник Скупштине ове невладине организације Бранка Џида.

Џида је нагласила да Рогатичанке учествују на свим манифестација и скуповома на којима се промовишу органска здрава храна, традиционална кухиња, рукотворине и предмети кућне радиности, настојећи да подрже очување старих вриједности које треба његовати као особеност краја и пренијети на младе генерације.

Према њеним ријечима, ово удружење реализује пројекте очувања традиције свог краја и одржава много пријатељских сусрета и веза са сличним организацијама, од којих посебно издваја сарадњу са женама Рашке области у Србији.

- Наше братимљење са женама Рашке његујемо низом активности. Заједнички смо прије двије године прославиле 70 година постојања њиховог удружења и 40 година дружења жена Рогатице и Рашке, чиме се поносимо - истакла је Џида.

Она је, од низа активности Удружења, посебно издвојила овогодишњи пројекат превентивног ултразвучног прегледа 40 жена у локалном Дому здравља "Др Зоран Митровић", који је реализован уз подршку општине Рогатица, те додала да сваке године реализују по један овакав пројекат.

Прије рата Рогатичанке у овом удружењу су, навела је она, доносиле низ награда и друштвених признања, а у послијератном времену су то углавном била општинска признања поводом учешћа на манифестацијама које организује локална управа.

Слика

Фото: СРНА

Предсједник Удружења "Рогатица" Милка Андан рекла је Срни да је задовољна наступом на Новогодишњем базару на Сокоцу, гдје су се на њиховом изложбено-продајном штанду нашли плетени одјевни предмети од вуне, више начина веза, те кућни украси рађени традиционалним и најсавременијим техникама.

- Штанд је привукао велику пажњу посјетилаца - нагласила је Анданова.

Она је рекла да на сличним манифестацијама излажу рукотворине чланица и да има заинтересованих купаца, али да и не размишљају много о заради, већ о промоцији дјела "златних женских руку", о дружењу и организованим посјетама манастирима и обиласцима знаменитости у другим мјестима.

На Илинданском сабору на Бокама ове године, истакла је Анданова, жене Удружења "Рогатица" освојиле су прве награде на такмичењу за најљепше славске колаче, што их посебно радује.

Она је напоменула да са својим радовима и традиционалним јелима учествују на свим општинским манифестацијама, те регионалној пољопривредној изложби и сајму стоке у Рогатици.

Посебну захвалност, истакла је Анданова, чланице Удружења дугују вишегодишњем предсједнику Богданки Јоловић и додала да је увјерена да ће "наставити њеним путем".

Анданова је захвалила Удружењу пензионера у Рогатици, које им за окупљање уступа своје просторије, те напоменула да све што "очима виде, рукама створе" код својих кућа, уз све женске обавезе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Општина Рогатица организује бесплатан превоз ученика на скијање на Јахорину Општина Рогатица организује бесплатан превоз ученика на скијање на Јахорину
Унапређење противпожарне заштите у Рогатици: Практична обука уз нову опрему Унапређење противпожарне заштите у Рогатици: Практична обука уз нову опрему
Бесплатно скијање на Јахорини за дјеци из Рогатице Бесплатно скијање на Јахорини за дјеци из Рогатице
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 49m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 24m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 42m
    0