Rogatičanke već 50 godina vjerno čuvaju tradiciju (FOTO)

27.12.2021. 18:55
0
IZVOR: SRNA

Udruženje žena "Rogatica", osnovano prije oko 50 godina, jedno je od najstarijih u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji, ali i jedno od najaktivnijih, rekla je predsjednik Skupštine ove nevladine organizacije Branka Džida.

Džida je naglasila da Rogatičanke učestvuju na svim manifestacija i skupovoma na kojima se promovišu organska zdrava hrana, tradicionalna kuhinja, rukotvorine i predmeti kućne radinosti, nastojeći da podrže očuvanje starih vrijednosti koje treba njegovati kao osobenost kraja i prenijeti na mlade generacije.

Prema njenim riječima, ovo udruženje realizuje projekte očuvanja tradicije svog kraja i održava mnogo prijateljskih susreta i veza sa sličnim organizacijama, od kojih posebno izdvaja saradnju sa ženama Raške oblasti u Srbiji.

- Naše bratimljenje sa ženama Raške njegujemo nizom aktivnosti. Zajednički smo prije dvije godine proslavile 70 godina postojanja njihovog udruženja i 40 godina druženja žena Rogatice i Raške, čime se ponosimo - istakla je Džida.

Ona je, od niza aktivnosti Udruženja, posebno izdvojila ovogodišnji projekat preventivnog ultrazvučnog pregleda 40 žena u lokalnom Domu zdravlja "Dr Zoran Mitrović", koji je realizovan uz podršku opštine Rogatica, te dodala da svake godine realizuju po jedan ovakav projekat.

Prije rata Rogatičanke u ovom udruženju su, navela je ona, donosile niz nagrada i društvenih priznanja, a u poslijeratnom vremenu su to uglavnom bila opštinska priznanja povodom učešća na manifestacijama koje organizuje lokalna uprava.

Slika

Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja "Rogatica" Milka Andan rekla je Srni da je zadovoljna nastupom na Novogodišnjem bazaru na Sokocu, gdje su se na njihovom izložbeno-prodajnom štandu našli pleteni odjevni predmeti od vune, više načina veza, te kućni ukrasi rađeni tradicionalnim i najsavremenijim tehnikama.

- Štand je privukao veliku pažnju posjetilaca - naglasila je Andanova.

Ona je rekla da na sličnim manifestacijama izlažu rukotvorine članica i da ima zainteresovanih kupaca, ali da i ne razmišljaju mnogo o zaradi, već o promociji djela "zlatnih ženskih ruku", o druženju i organizovanim posjetama manastirima i obilascima znamenitosti u drugim mjestima.

Na Ilindanskom saboru na Bokama ove godine, istakla je Andanova, žene Udruženja "Rogatica" osvojile su prve nagrade na takmičenju za najljepše slavske kolače, što ih posebno raduje.

Ona je napomenula da sa svojim radovima i tradicionalnim jelima učestvuju na svim opštinskim manifestacijama, te regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu stoke u Rogatici.

Posebnu zahvalnost, istakla je Andanova, članice Udruženja duguju višegodišnjem predsjedniku Bogdanki Jolović i dodala da je uvjerena da će "nastaviti njenim putem".

Andanova je zahvalila Udruženju penzionera u Rogatici, koje im za okupljanje ustupa svoje prostorije, te napomenula da sve što "očima vide, rukama stvore" kod svojih kuća, uz sve ženske obaveze. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Opština Rogatica organizuje besplatan prevoz učenika na skijanje na Jahorinu Opština Rogatica organizuje besplatan prevoz učenika na skijanje na Jahorinu
Unapređenje protivpožarne zaštite u Rogatici: Praktična obuka uz novu opremu Unapređenje protivpožarne zaštite u Rogatici: Praktična obuka uz novu opremu
Besplatno skijanje na Jahorini za djeci iz Rogatice Besplatno skijanje na Jahorini za djeci iz Rogatice
Najčitanije
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    16h 11m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    12h 23m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 44m
    0
  • Uhapšeno sedam lica zbog dječije pornografije
    22h 49m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    20h 13m
    0