Романијско козарство Марка Николића

30.06.2022. 11:35
0
ИЗВОР: katera.news

Бавећи се у потпуности другачијом професијом од садашње, Марко је одлучио да узгаја козе на Романији и буде један од ријетких који су се на Сокоцу одлучили на органску производњу козјег млијека и млијечних производа.

У разговору емитованом у емисији Караван у Сокоцу која се приказује на РТРС-у , Марко Николић рекао је да је посједује стадо од 50 грла те да је за добро и квалитетно млијеко најбитнија здрава и природна храна за козу.

- У току дана, с козама прошетамо до неких 15 км, пустимо их да бирају по природи шта оне хоће, да праве такав састав млијека да имамо производе чисто из природе, без икаквих зачина и адитива. Проводи се најмање седам сати у природи – нагласио је Николић.

Он је објаснио да свака коза има име, које добије још као мала на основу понашања, боје или изгледа, те да на њега реагује.

- Ако јој кажеш Шаренка, Бјелка или Милкица коза једнставно запамти. На тај звук реагује и буде послушна и како је старија све је више млијека и све је послушнија – нагласио је он.

Према његовим ријечима, заједничким снагама он и супруга праве домаћи козји сир са 17 природних витамина који конзумирају све генерације, али и спортисти.

Осим тога, заједно праве и козје млијеко, али и јогурт и козје чварке за које истиче да су врло ријетки, јер је за килограм ових чварака потребно утрошити три грла.

И поред стандардних млијечних производа Марко прави и мелеме које извози у земље региона, али и у Аустралију.

- То је јако ефикасан мелем од козјег лоја који се користи за синусе, мигрену, кичмени стуб, зглобове, а за два сата је његова продорна моћ до костију. Тјера прехладе, упале, болове, извлачи све што није потребно организму и пречишћава га –објаснио је Марко.

У комбинацији са козјим млијеком пије се и једна кашика козјег лоја који, како Николић објашњава, помаже у искашљавању али и рјешавању било какавог проблема с плућима.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Сокочанин због тешке крађе Ухапшен Сокочанин због тешке крађе
Отуђено 3.500 евра и 2.000 КМ из куће код Сокоца Отуђено 3.500 евра и 2.000 КМ из куће код Сокоца
Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула Храм у Бјелосављевићима обиљежава крсну славу 21. јула
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  6h 22m
  0
 • Освештани темељи Цркве Свете великомученице Марине
  23h 17m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  8h 59m
  0
 • Да ли знате колико струје троши вентилатор?
  23h 53m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  12h 1m
  0