Руси направили хеликоптер који може летјети на Арктик (ВИДЕО)

20.06.2020. 11:57
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Руси направили хеликоптер који може летети на Арктик: Систем загријавања као на свемирском броду, Москва – Холдинг “Хеликоптери Русије”, који је дио “Ростеха”, започео је серијску производњу арктичких Ми-8АМТ хеликоптера за цивилне купце.

Авијациона фабрика “Улан-Уденски” већ је пустила у рад прву летјелицу, саопштила је прес-служба компаније.

-Арктички хеликоптер Ми-8АМТ завршио је програм тестирања лета и прошао процедуру пријема независне инспекције ‘Росацијације’. Једну од главних карактеристика, коју је развио Национални центар за изградњу хеликоптера ‘Мил и Камов’, представља јединствени систем за загријавање агрегата трансмисије, који омогућава оперативно покретање мотора на екстремно ниским температурама- наведено је у саопштењу.

Хеликоптер има напредни систем загријавања кабине који се користи на свемирским бродовима.

-Нови Ми-8АМТ биће веома тражен међу широким кругом руских компанија и државних структура, који реализују пројекте и обављају задатке у арктичкој зони. Прва летјелица је спремна за пуштање у рад, у току су преговори са бројним потенцијалним руским купцима”, истакао је генерални директор “Хеликоптера Русије- Андреј Богински.

На хеликоптеру су уграђени додатни резервоари за гориво, како би се повећао домет хеликоптера. Иначе, домет лета арктичког Ми-8АМТ износи до 1.400 километара.

Ми-8АМТсх-ВАј е опремљен моћним моторима, системом заштите од леда и скијама за слијетање, дизајниран је за борбу у невјероватно хладним условима, чак и на минус 40 степени целзијуса, као и током екстремних временских непогода. Хеликоптер МИ-8АМТсx -ВА покреће пар гасних турбина са појачаним преносом, а има више навигационих система, преноси Спутњик.

У питању је “сјеверна” унапређена верзија чувеног МИ-8АМТсx “Терминатор”, чије је наоружање преузето са модела борбеног хеликоптера Ми-24.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли Градоначелник Париза: Руски и бјелоруски спортисти неће бити добродошли
Детаљи тешког судара: Учествовало возило ЕУФОР-а, повријеђени војници евакуисани хеликоптером (ВИДЕО) Детаљи тешког судара: Учествовало возило ЕУФОР-а, повријеђени војници евакуисани хеликопте...
Троје погинулих у паду мађарског хеликоптера у Хрватској Троје погинулих у паду мађарског хеликоптера у Хрватској
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 16m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 47m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 30m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 22m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 37m
    0