Rusi napravili helikopter koji može letjeti na Arktik (VIDEO)

20.06.2020. 11:57
0
IZVOR: sputniknews.com

Rusi napravili helikopter koji može leteti na Arktik: Sistem zagrijavanja kao na svemirskom brodu, Moskva – Holding “Helikopteri Rusije”, koji je dio “Rosteha”, započeo je serijsku proizvodnju arktičkih Mi-8AMT helikoptera za civilne kupce.

Avijaciona fabrika “Ulan-Udenski” već je pustila u rad prvu letjelicu, saopštila je pres-služba kompanije.

-Arktički helikopter Mi-8AMT završio je program testiranja leta i prošao proceduru prijema nezavisne inspekcije ‘Rosacijacije’. Jednu od glavnih karakteristika, koju je razvio Nacionalni centar za izgradnju helikoptera ‘Mil i Kamov’, predstavlja jedinstveni sistem za zagrijavanje agregata transmisije, koji omogućava operativno pokretanje motora na ekstremno niskim temperaturama- navedeno je u saopštenju.

Helikopter ima napredni sistem zagrijavanja kabine koji se koristi na svemirskim brodovima.

-Novi Mi-8AMT biće veoma tražen među širokim krugom ruskih kompanija i državnih struktura, koji realizuju projekte i obavljaju zadatke u arktičkoj zoni. Prva letjelica je spremna za puštanje u rad, u toku su pregovori sa brojnim potencijalnim ruskim kupcima”, istakao je generalni direktor “Helikoptera Rusije- Andrej Boginski.

Na helikopteru su ugrađeni dodatni rezervoari za gorivo, kako bi se povećao domet helikoptera. Inače, domet leta arktičkog Mi-8AMT iznosi do 1.400 kilometara.

Mi-8AMTsh-VAj e opremljen moćnim motorima, sistemom zaštite od leda i skijama za slijetanje, dizajniran je za borbu u nevjerovatno hladnim uslovima, čak i na minus 40 stepeni celzijusa, kao i tokom ekstremnih vremenskih nepogoda. Helikopter MI-8AMTsx -VA pokreće par gasnih turbina sa pojačanim prenosom, a ima više navigacionih sistema, prenosi Sputnjik.

U pitanju je “sjeverna” unapređena verzija čuvenog MI-8AMTsx “Terminator”, čije je naoružanje preuzeto sa modela borbenog helikoptera Mi-24.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Gradonačelnik Pariza: Ruski i bjeloruski sportisti neće biti dobrodošli Gradonačelnik Pariza: Ruski i bjeloruski sportisti neće biti dobrodošli
Detalji teškog sudara: Učestvovalo vozilo EUFOR-a, povrijeđeni vojnici evakuisani helikopterom (VIDEO) Detalji teškog sudara: Učestvovalo vozilo EUFOR-a, povrijeđeni vojnici evakuisani helikopte...
Troje poginulih u padu mađarskog helikoptera u Hrvatskoj Troje poginulih u padu mađarskog helikoptera u Hrvatskoj
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    10h 5m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    6h 2m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    12h 9m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    9h 23m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    8h 21m
    0