Руси неће дозволити распоређивање инфраструктуре НАТО-а у Украјини и Грузији

21.12.2021. 10:05
0
ИЗВОР: ria.ru

Москва чека одговор НАТО-а и Сједињених Америчких Држава на недавне приједлоге, изјавио је Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбједности и контроли наоружања.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра нацрт уговора са Вашингтоном и споразума са Сјеверноатлантском алијансом, који укључује одредбе о узајамним гаранцијама безбједности у Европи, неразмјештању ракета средњег и мањег домета у међусобном досегу и одбијању да се даље прошири та организација на исток, укључујући и ширење преко бивших република СССР-а, посебно Украјине. У ресору су појаснили да је у недостатку реакције могућ нови круг сукоба.

„Они не мисле да блефирамо, али ће покушати да нешто избрбљају о овом проблему. Чекамо конкретне, стварне кораке да отклонимо забринутост Русије. Дошло је вријеме“, рекао је Гаврилов. на Соловјеву уживо.

Нема ултиматума о времену, али Москва се нада да ће бити могуће брзо постићи међусобно разумијевање.

„Ја мислим, чак је могуће да ће преговори почети. Већ постоје контакти Јурија Ушакова са савјетником председника САД Столтенбергом и Прајсом“, – рекао је дипломата.

Руска страна још није одлучила како да поступи ако партнери одбију да прихвате приједлоге, али „ако не буде других аргумената“, одговор ће бити војно-технички, додао је Гаврилов.

Он је нагласио да Москва ни под којим условима неће дозволити распоређивање инфраструктуре НАТО-а у Украјини и Грузији.

Сјеверноатлантска алијанса је раније потврдила да су документе добили, проучиће их, али ће узети у обзир и мишљење Кијева.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 22m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    5h 55m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 32m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 1m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    5h 59m
    0