Русија остаје гарант Дејтона

18.07.2022. 15:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је данас да Русија, упркос свим "јадним интригама западних `партнера`" и даље остаје гарант Дејтонског мировног споразума.

- Залажемо се за то да народи и грађани земље сами одлучују о својој судбини. Док су поједини самозванци, прекршивши све аспекте Дејтона, одлучили да упадну у једну тако деликатну сферу као што је формирање – и то сигурно, по својој ружној слици и прилици – националног идентитета и самосвијести - наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде су истакли да Русија, упркос изјавама и акцијама неких политичара, стрпљиво наставља да сматра БиХ пријатељском државом.

То се односи, како се наводи, и на сарадњу у области горива и енергије, чија је важност, као што је већ очигледно, постала јасна становницима многих земаља.

- Не задирајући у уставна овлаштења оних представника политичке елите БиХ који САД сматрају `доказаним пријатељем`, још једном их позивамо да непристрасно сагледају лицемјерно, агресивно и себично дјеловање Вашингтона у међународној арени. Заједничко у њиховим подухватима је да је владар спреман да одбаци сваког вазала који је исцрпио своју потребу - додаје се у саопштењу.

Из Амбасаде су истакли да је замјеник помоћника министра одбране САД Лаура Купер изручила порцију "антируских инсинуација које су већ постале досадне".

У саопштењу се наводи да је Амбасада упозната о садржају интервјуа Куперове за "Ослобођење", поручивши њој и њеном руководству да Руска Федерација има све неопходне капацитете да адекватно обезбиједи своје националне интересе и заштити своју безбједност.

- Декларисани циљеви специјалне војне операције у Украјини сигурно ће бити испуњени. Умјесто кукања о `невиним жртвама` које украјински неонацисти намјерно користе као `људски штит`, било би боље да Вашингтон учини притисак на режим у Кијеву да прихвати руске услове - поручује се у саопштењу.

Из Амбасаде Руске Федерације напомињу да САД и њихови сателити воде хибридни рат против Русије "до посљедњег Украјинца".

- Читаоци нису чули апсолутно ништа од саосјећајне Лауре Купер о варварском бомбардовању цивилних објеката у Доњецку и Луганску од укрофашиста, и то уз употребу америчког оружја, усљед чега гину невини цивили, укључујући дјецу - истиче се у саопштењу.

Из Амбасаде напомињу да је амерички систем у дубокој кризи и да неконтролисаним штампањем трилиона долара који подстичу корупцију, нажалост, и дан данас погађају многе људе.

У саопштењу је истакнуто да, међутим, тужан завршетак већ инстинктивно предвиђају поједини истакнути политичари на Западу, уз подсјећање на изјаву бившег британског премијера Тонија Блера који је недавно најавио неминован крај епохе превласти и доминације Запада и формирање полицентричног свјетског поретка.

Куперова је за "Ослобођење" рекла да би се руско субверзивно дјеловање на Балкану могло појачати у будућности. 

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 16m
    5
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 12m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 56m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    18h 8m
    0