Русија прекида дипломатске односе са НАТО-ом

18.10.2021. 21:23
0
ИЗВОР: b92.net

Русија је донијела одлуку да од новембра прекине дипломатске односе са НАТО, саопштио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров јавља РТ.

Лавров је рекао да Москва од 1. новембра, као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника.

Осим тога, од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.

Подсјетимо, НАТО је почетком октобра протјерао осам припадника руске мисије при Алијанси, наводећи да су тајно радили као обавештајци. НАТО је тада смањио и број позиција за које Русија може да акредитује своје представнике при Алијанси, са 20 на десет.

За ту одлуку, која ступа на снагу на крају мјесеца, није дато јасно објашњење.

Подсјетимо, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенбер је раније овог мјесеца позвао да се одрже односи са Русијом, како би се избјегао нови Хладни рат. Односи Алијансе и Русије су све затегнутији откако је Москва 2014. припојила украјинско полуострво Крим.

Двије стране се споре и око развоја руског нуклеарног ракетног програма, упада руских авиона у ваздушни простор чланица НАТО и њиховог надлијетања бродова чланица Алијансе.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 20m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 53m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 30m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 59m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 57m
    0