Руски лијекови безбједни и ефикасни

15.02.2020. 09:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Комисија за лијекове Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ одржаће сједницу 19. фебруара, а у материјалима који су им достављени налази се и експертско мишљење у вези с руским лијековима, које каже да ти лијекови задовољавају са становишта ефикасности и безбједности.

-На сједници ће бити одлучивано о отприлике десет лијекова, међу којима су и руски, и не постоји ниједан разлог да се та одлука не усвоји. С медицинског становишта нема препрека, а испоштована је и сва неопходна процедура која третира питање стављања лијека на тржиште БиХ- испричао је извор "Независних".

Подсјећања ради, експертско мишљење прије неколико мјесеци почео је да ради експерт из Словеније, али је пред сам крај одустао, након чега је тај посао додијељен једном професору из Србије, који га је на крају завршио. Ово мишљење тражили су чланови Комисије за лијекове из Федерације БиХ, који су сви против тога да руски лијекови дођу на тржиште Босне и Херцеговине. За разлику од чланова из Федерације БиХ, сви чланови из Републике Српске, њих седам, и један члан из Брчко дистрикта су за то да се руски лијекови нађу у Босни и Херцеговини.

-У овом тренутку од укупно 15 чланова, већина, тачније њих осам, је за то да руски лијекови дођу на тржиште БиХ и тако је већ једном било одлучено, али је тражено додатно експетско мишљење, које је сада комплетирано. Видјећемо на сједници у сриједу како ће се цијела ствар завршити"-испричао је исти извор.

Прва тачка на сједници Комисије за лијекове биће избор предсједавајућег Комисије, с обзиром да је Тијана Ковачевић, предсједница Комисије за лијекове, половином јануара поднијела неопозиву оставку на ту функцију правдајући то будућим пословима које планира радити, а којима би чланство у Комисији било сметња. Након њене оставке, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске Стручном савјету Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ предложило је Мирка Станетића, који је добио једногласну подршку за именовање.

Подсјећања ради, бијељинска фирма ИЦМ затражила је од Агенције за лијекове БиХ дозволу за увоз и стављање на тржиште два руска лијека, што никако не одговара једној европској фармацеутској компанији, која на све начине покушава да спријечи долазак руских лијекова у БиХ. Поводом руских лијекова још раније огласили су се и из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, апелујући на Агенцију за лијекове и медицинска средства БиХ да убрза процедуре издавања дозвола за промет руских лијекова у БиХ, истовремено се питајући да ли Агенција даје предност лобистима којима не одговара продор руских компанија или грађанима и фондовима који набављају лијекове за своје осигуранике.

-Очито је да је стално тражење додатних мишљења експерата само изговор да руски лијекови не дођу на тржиште БиХ. Како је могуће да лијекови који су урађени по свим стандардима и који сада успјешно снабдијевају огромно руско тржиште, али и шире, не могу да добију дозволу за промет у БиХ- упитали су у ФЗО Републике Српске. Истичу да здравствени систем Републике Српске због монопола појединих произвођача скупих лијекова на тржишту има нереално високе цијене, али да се и без обзира на то произвођачи повлаче и остављају тржиште БиХ без адекватних лијекова.

 

Коментари 0
Најчитаније
  • Локални избори 2024: Одржани локални избори у БиХ
    17h 12m
    4
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    15h 19m
    0
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    10h 44m
    2
  • Погледајте графикон о промјени броја бирача у односу на локалне изборе 2020. године
    18h 16m
    0
  • Град Источно Сарајево: До 11.00 часова највећа излазност у Трнову
    18h 46m
    1