Руски танкер прешао Арктик у фебруару

24.02.2021. 18:45
0
ИЗВОР: interestingengineering.com

Први пут су руски брод са природним гасом и ледоломац прешли дио Сјеверног морског пута у фебруару. То је било могуће због танког морског леденог покривача.

Ово недавно путовање је јасан приказ климатских промјена и како оне утичу на ледене покриваче наше планете. Поред тога, могућност приступа тим регионима током цијеле године већ је неко време на радару међународних нафтних и гасних компанија. Ово путовање потенцијално отвара трку за извлачење ресурса из овог региона.

Детаљи путовања и шта ово значи

Путовање је извео руски танкер Christophe de Margerie, који је експериментално путовање завршио 19. фебруара. Танкер је прешао Арктик источном рутом која је ишла од полуострва Јамал у Сибиру у Русији до Јангсуа у Кини.

Танкер је прешао шест арктичких мора, а кроз четири га је пратио нуклеарни ледоломац 50 Let Probedy.

Кратки слављенички видео снимак путовања два брода објавила је на Јутјубу руска државна компанија за нуклеарну енергију Росатом која је власник ледоломца. Објављујући вијести у позитивном свјетлу, руска бродарска компанија која је власник танкера, Совкомфлот, објавила је оптимистично саопштење за јавност.

Ипак, немојте да вас заварава надахњујућа музика у видеу или весела нота саопштења за штампу, јер овај подвиг може бити добар само за пуњење џепова великих компанија, али то је уствари велики знак климатских промјена.

- Пловидба источним дијелом Арктика практично се удвостручила, изјавио је извршни директор Совкомфлота Игор Тонковидов.

Јасно је видјети да је овај пут сада могућ због брзо растућих температура воде, при чему се стари морски лед масовно смањује, а нови морски лед не може да постане довољно јак и дебео да се задржи на мјесту. Гледати како се ови бродови пробијају кроз те ледене покриваче, у ствари је тужан призор.

Ако погледамо студије из прошле године, на примјер, још један дио Арктика познат као „посљедње ледено подручје“ у близини Канаде и Гренланда, у већој је опасности него што се раније мислило. Сада се топи и плута према југу - ка још топлијим водама, што ће довести до бржег топљења.

Имајући у виду брзину којом се арктички лед топи, очекује се још турбулентних вода у региону, истакла је студија универзитета МИТ у Масачусетсу, САД.

Ово је само неколико примјера онога што можемо очекивати од климатских промјена, као и шта нам доноси арктички лед и вода у нашој блиској будућности. Ово недавно путовање Сјеверном морском рутом јасан је знак ових разорних ефеката климатских промена.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Шта ће нас задесити због климатских промјена и шта ћемо јести и пити за 30 година Шта ће нас задесити због климатских промјена и шта ћемо јести и пити за 30 година
Због климатских промјена људи спавају све краће Због климатских промјена људи спавају све краће
Почиње петодневна радионица о климатским промјенама Почиње петодневна радионица о климатским промјенама
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 38m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 2m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 31m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 8m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    7h 49m
    0