Сабор старог српског изворног пјевања окупио око 300 учесника

08.09.2024. 21:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Други сабор старог српског изворног пјевања "Романијо, док ти име траје, чуваћемо твоје обичаје" окупио је данас у порти Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу око 300 учесника из 40 пјевачких друштава из Српске, Србије и Црне Горе.

Наступила су и два културно-умјетничка друштва, гуслари, фрулаши, двојничари и аутори епских стихова.

Миленко Ковач, предсједник соколачког Удружења за српско изворно пјевање "Гласинац - Томо Боровина", рекао је новинарима да је циљ ове манифестације да се пјесмом сачувају обичаји и традиција Сарајевско-романијске, Горњодринске, Херцеговачке и Дурмиторске регије.

Осим наступа око 40 изворних пјевачких група, посјетиоци су, како каже, могли да уживају у наступу младих чланова Културно-умјетничког друштва "Романијска врела" из Мокрог, у звуцима гусала Лазара Чолаковића, Илије Бакмаза и омладинског првака гусала Републике Српске Милоша Дракула, те ауторке епских стихова Маријане Вукотић.

Отварајући Сабор, посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је да се организовањем оваквих манифестација наставља његовање народних обичаја на Романији познатој по јунаштву, добрим домаћинима и гостопримству, те његовање традиције која је одржала српски народ у саборности окупљен око цркве и вјере.

Сабор су изворном народном пјесмом отворили најмлађи чланови Удружења за српско изворно пјевање "Гласинац - Томо Боровина", а потом и старији сазив ове групе чувара изворне народне пјесме романијског и гласиначког краја.

Винка Чечар, предсједник Удружења за очување традиције и културе женске изворне групе "Планинке" са Пала, једне од првих група које су почеле са оживљавањем изворне народне пјесме, каже да је то уродило плодом и оснивањем великог броја изворних група.

- Ми смо чувари традиције сарајевско-романијске чувене изворне пјесме и свих српских вриједности и обичаја - нагласила је она.

На Сабору су наступили и чланови мушке пјевачке групе Културно-умјетничког друштва "Козара" из Горњих Подградаца које постоји од 1926. године и има 130 чланова распоређених у седам секција.

Драгиша Радоња, предсједник КУД-а "Црепољско - Источни Стари Град", који има мушку и женску изворну групу "Јахорина", рекао је Срни да ова група постоји већ 15 година, те да је циљ оваквих дружења промоција и очување културне баштине и преношење традиције на млађа покољења, у чему су и успјели, јер је све више младих у изворним пјевачикм групама.

Солиста Мушке изворне групе "Свети Ђорђе" из Новог Горажда Миломир Елез истакао је да са групом од 10 чланова наступа на сличним манифестацијама и да имају пјевачку групу младих од 15 чланова, своје фрулаше, гусларе и здравичара Драгољуба Стојановића, вишеструког побједника на такмичењу здравичара у Гучи.

Парох соколачки протојереј-ставрофор Илија Чупић поздравио је учеснике сабора у порти Цркве Светог пророка Илије и благословио њихов рад на очувању српске традиције и обичаја.

Коментари 0
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 35m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 35m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 24m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 33m
    3