Sabor starog srpskog izvornog pjevanja okupio oko 300 učesnika

08.09.2024. 21:07
0
IZVOR: srna.rs

Drugi sabor starog srpskog izvornog pjevanja "Romanijo, dok ti ime traje, čuvaćemo tvoje običaje" okupio je danas u porti Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu oko 300 učesnika iz 40 pjevačkih društava iz Srpske, Srbije i Crne Gore.

Nastupila su i dva kulturno-umjetnička društva, guslari, frulaši, dvojničari i autori epskih stihova.

Milenko Kovač, predsjednik sokolačkog Udruženja za srpsko izvorno pjevanje "Glasinac - Tomo Borovina", rekao je novinarima da je cilj ove manifestacije da se pjesmom sačuvaju običaji i tradicija Sarajevsko-romanijske, Gornjodrinske, Hercegovačke i Durmitorske regije.

Osim nastupa oko 40 izvornih pjevačkih grupa, posjetioci su, kako kaže, mogli da uživaju u nastupu mladih članova Kulturno-umjetničkog društva "Romanijska vrela" iz Mokrog, u zvucima gusala Lazara Čolakovića, Ilije Bakmaza i omladinskog prvaka gusala Republike Srpske Miloša Drakula, te autorke epskih stihova Marijane Vukotić.

Otvarajući Sabor, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinja Bašević rekao je da se organizovanjem ovakvih manifestacija nastavlja njegovanje narodnih običaja na Romaniji poznatoj po junaštvu, dobrim domaćinima i gostoprimstvu, te njegovanje tradicije koja je održala srpski narod u sabornosti okupljen oko crkve i vjere.

Sabor su izvornom narodnom pjesmom otvorili najmlađi članovi Udruženja za srpsko izvorno pjevanje "Glasinac - Tomo Borovina", a potom i stariji saziv ove grupe čuvara izvorne narodne pjesme romanijskog i glasinačkog kraja.

Vinka Čečar, predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije i kulture ženske izvorne grupe "Planinke" sa Pala, jedne od prvih grupa koje su počele sa oživljavanjem izvorne narodne pjesme, kaže da je to urodilo plodom i osnivanjem velikog broja izvornih grupa.

- Mi smo čuvari tradicije sarajevsko-romanijske čuvene izvorne pjesme i svih srpskih vrijednosti i običaja - naglasila je ona.

Na Saboru su nastupili i članovi muške pjevačke grupe Kulturno-umjetničkog društva "Kozara" iz Gornjih Podgradaca koje postoji od 1926. godine i ima 130 članova raspoređenih u sedam sekcija.

Dragiša Radonja, predsjednik KUD-a "Crepoljsko - Istočni Stari Grad", koji ima mušku i žensku izvornu grupu "Jahorina", rekao je Srni da ova grupa postoji već 15 godina, te da je cilj ovakvih druženja promocija i očuvanje kulturne baštine i prenošenje tradicije na mlađa pokoljenja, u čemu su i uspjeli, jer je sve više mladih u izvornim pjevačikm grupama.

Solista Muške izvorne grupe "Sveti Đorđe" iz Novog Goražda Milomir Elez istakao je da sa grupom od 10 članova nastupa na sličnim manifestacijama i da imaju pjevačku grupu mladih od 15 članova, svoje frulaše, guslare i zdravičara Dragoljuba Stojanovića, višestrukog pobjednika na takmičenju zdravičara u Guči.

Paroh sokolački protojerej-stavrofor Ilija Čupić pozdravio je učesnike sabora u porti Crkve Svetog proroka Ilije i blagoslovio njihov rad na očuvanju srpske tradicije i običaja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu Sara i Aleksandar Lučić osvojili tri medalje na svesrpskom kupu
Potvrđen antraks na području Sokoca Potvrđen antraks na području Sokoca
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 55m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 46m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 59m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 41m
    0