Сабор у спомен на свештеномученике Дабробосанске на Сокоцу

05.07.2023. 12:22
0
ИЗВОР: katera.news

Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике Митрополије дабробосанске биће одржан у суботу, 15. јула, у порти Храма Светог пророка Илије на Сокоцу, а Свету архијерејску литургију служиће Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

- Свештеномученици дабробосански на челу са митрополитом дабробосанским Петром /Зимоњићем/ и владиком Варнавом /Настићем/ су велико духовно и морално богатство како наше митрополије дабробосанске тако и цијеле Цркве и васколиког српског народа. Њихова страдања и трпљења разних мука од 1941. до 1945. године од хрватско-муслиманских усташа и послије Другог свјетског рата од безбожних комуниста задивила су свијет и Цркву Христову - саопштено је из Митропилије дабробосанске.

Одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ из маја 2005. године свештеномученици дабробосански су проглашени светима.

Слика

Прво саборно прослављање одржано је 2021. године у древном манастиру Возућица, а лани код Цркве Светог пророка Илије у Илијашу, подсјећају из Митрополије дабробосанске.

На приједлог митрополита дабробосанског Хризостома, Свети архијерејски синод је одлучио да се прослављање Свештеномученика Митрополије дабробосанске може обиљежавати у суботу након Петровдана.

Свеепархијски сабор у спомен на свештеномученике дабробосанске окупља вјерни народ, свештенство и монаштво ове митрополије, као и из осталих епархија СПЦ како би обновили и утврдили заједништво са свештеномученицима дабробосанским.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 49m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 54m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 46m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    23h 16m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    11h 0m
    0