Сајам женског предузетништва окупио око 80 излагача (ФОТО)

01.04.2023. 16:17
0
ИЗВОР: katera.news

Сајам женског предузетништва који је окупио око 80 предузетница и чланица удружења из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије одржава се у Источном Сарајеву.

 Слободанка Веселиновић, чланица Удружења грађана "Женски интерактивни рурални центар" из Источног Сарајева, рекла је да се на данашњем сајму представља корпицама прављеним од јуте.

Како објашњава, ове корпице прави од природног материјала са пуно љубави.

-  Поборник сам здраве средине и користим само природне материјале. У ове корпице је уткано пуно љубави, времена и труда – рекла је она.

Веселиновићева додаје да се бавим и узгојем ароније и воћа од којег прави бестиљ, слатко и сокове без шећера, прављењем ајвара, као и узгојем црвене роге паприке разног поврћа и воћа.

Према њеним ријечима, заинтересовани купци ове корпице могу купити око Васкрса у Тржном центру „Тропик“.

Роксанда Мичић, предсједник Удружења грађана „Пробуди се“ из Источног Сарајева, рекла је да око 15 чланица, на осам штандова, излаже своје производе.

-  Наше удружење има двије секције које се баве различитим активностима. Једна се бави производњом воћа и поврћа и њиховим прерађевина, а друга је креативни кутак у којем чланице праве одјевне и украсне предмете на традиционални начин као што су везење, хеклање, плетење, ткање, пустовање. Такође су заступљене и савремене технике као што је декупаж, те израд умјеничких слика различитим техникама – рекла је она.

Роксанда је подсјетила да ово удружење има изложбено-промотивни и едукативни простор у Тржном центру „Том“ гдје излажу све производе осим воћа, поврћа и њихових прерађевина.

-   У љетњим и прољетним данима храну продајемо на штанду испред Тржног центра „Том“ – рекла је она.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Предсједник удружења једнородитељских породица „Искра“ Источно Ново Сарајево Снежана Стојановић рекла је да ће се представити различитим производима као што су дјечије постељине и луткице које сами праве.

-  Продајом ових производа самофинансирамо се јер немамо другу финансијску помоћ. Захваљујући ентузијазму чланова опремили смо мали кројачки погон који се састоји од  осам машина, а једна од њих је намијењена и за особе са инвалидитетом – рекла је она, додајући да је циљ удружења окупити чланове око различитих курсева.

Како каже, курс кројења и шивења је курс који траје у континуитету док се мајке или очеви не оспособе за самостално бављење овим послом и на тај начин допринесу кућном буџету.

- Просторије удружења се налазе у Карађорђевој улици 27, и сви заинтересовани нас могу посјетити и придружити нам се. Наш циљ је дијељење вјештина и знања, па тако једна наша чланица, професор енглеског језика, држи курс енглеског језика, једна је професор математике и физике и држи допунску наставу дјеци – објаснила је она, додајући да броје 46 чланова.

Стојановићева посебно истиче да је основни циљ овог удружења била промјена породничног закона у дијелу кој се тиче алиментационог фонда.

- Након 10 година смо то успјели, и ове године ће доћи до промјена, јер је неплаћање алиментације кривично дјело – рекла је она.

Стојановићева истиче да сви заинтересовани производе могу купити у просторијама Удружења, али и на званичној „Фејсбук“ и „Инстаграм“ страници.

Манифестацију организује Удружење грађана "Женски интерактивни рурални центар" из Источног Сарајева, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и Министарства привреде и предузетништва Српске.

Због лоших временских услова, Сајам се, умјесто на Тргу "Србија", одржава у холу нове спортске дворане у Источном Новом Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
„Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од рака „Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од...
Жене не могу у затвор у Војковићима Жене не могу у затвор у Војковићима
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    17h 52m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    21h 31m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    16h 1m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    4h 42m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    22h 58m
    1