Sajam ženskog preduzetništva okupio oko 80 izlagača (FOTO)

01.04.2023. 16:17
0
IZVOR: katera.news

Sajam ženskog preduzetništva koji je okupio oko 80 preduzetnica i članica udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije održava se u Istočnom Sarajevu.

 Slobodanka Veselinović, članica Udruženja građana "Ženski interaktivni ruralni centar" iz Istočnog Sarajeva, rekla je da se na današnjem sajmu predstavlja korpicama pravljenim od jute.

Kako objašnjava, ove korpice pravi od prirodnog materijala sa puno ljubavi.

-  Pobornik sam zdrave sredine i koristim samo prirodne materijale. U ove korpice je utkano puno ljubavi, vremena i truda – rekla je ona.

Veselinovićeva dodaje da se bavim i uzgojem aronije i voća od kojeg pravi bestilj, slatko i sokove bez šećera, pravljenjem ajvara, kao i uzgojem crvene roge paprike raznog povrća i voća.

Prema njenim riječima, zainteresovani kupci ove korpice mogu kupiti oko Vaskrsa u Tržnom centru „Tropik“.

Roksanda Mičić, predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva, rekla je da oko 15 članica, na osam štandova, izlaže svoje proizvode.

-  Naše udruženje ima dvije sekcije koje se bave različitim aktivnostima. Jedna se bavi proizvodnjom voća i povrća i njihovim prerađevina, a druga je kreativni kutak u kojem članice prave odjevne i ukrasne predmete na tradicionalni način kao što su vezenje, heklanje, pletenje, tkanje, pustovanje. Takođe su zastupljene i savremene tehnike kao što je dekupaž, te izrad umjeničkih slika različitim tehnikama – rekla je ona.

Roksanda je podsjetila da ovo udruženje ima izložbeno-promotivni i edukativni prostor u Tržnom centru „Tom“ gdje izlažu sve proizvode osim voća, povrća i njihovih prerađevina.

-   U ljetnjim i proljetnim danima hranu prodajemo na štandu ispred Tržnog centra „Tom“ – rekla je ona.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Predsjednik udruženja jednoroditeljskih porodica „Iskra“ Istočno Novo Sarajevo Snežana Stojanović rekla je da će se predstaviti različitim proizvodima kao što su dječije posteljine i lutkice koje sami prave.

-  Prodajom ovih proizvoda samofinansiramo se jer nemamo drugu finansijsku pomoć. Zahvaljujući entuzijazmu članova opremili smo mali krojački pogon koji se sastoji od  osam mašina, a jedna od njih je namijenjena i za osobe sa invaliditetom – rekla je ona, dodajući da je cilj udruženja okupiti članove oko različitih kurseva.

Kako kaže, kurs krojenja i šivenja je kurs koji traje u kontinuitetu dok se majke ili očevi ne osposobe za samostalno bavljenje ovim poslom i na taj način doprinesu kućnom budžetu.

- Prostorije udruženja se nalaze u Karađorđevoj ulici 27, i svi zainteresovani nas mogu posjetiti i pridružiti nam se. Naš cilj je dijeljenje vještina i znanja, pa tako jedna naša članica, profesor engleskog jezika, drži kurs engleskog jezika, jedna je profesor matematike i fizike i drži dopunsku nastavu djeci – objasnila je ona, dodajući da broje 46 članova.

Stojanovićeva posebno ističe da je osnovni cilj ovog udruženja bila promjena porodničnog zakona u dijelu koj se tiče alimentacionog fonda.

- Nakon 10 godina smo to uspjeli, i ove godine će doći do promjena, jer je neplaćanje alimentacije krivično djelo – rekla je ona.

Stojanovićeva ističe da svi zainteresovani proizvode mogu kupiti u prostorijama Udruženja, ali i na zvaničnoj „Fejsbuk“ i „Instagram“ stranici.

Manifestaciju organizuje Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar" iz Istočnog Sarajeva, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Zbog loših vremenskih uslova, Sajam se, umjesto na Trgu "Srbija", održava u holu nove sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji
„Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od raka „Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od...
Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    16h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    19h 50m
    7
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    14h 20m
    0
  • Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
    23h 14m
    2
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    3h 1m
    0