Само у једној чланици ЕУ није забиљежен вирус корона

07.03.2020. 16:07
0
ИЗВОР: Agencije

Малта је у суботу постала претпосљедња чланица Европске уније која је забиљежила случај вируса корона, чиме је та зараза стигла у све државе ЕУ осим Кипра.

На Малти је заражена 12-годишња Италијанка која живи у тој острвској држави са својом породицом, а раније ове седмице је била на одмору у Италији, пише агенција "Dpa".

Она, њезина сестра и родитељи били су у самоизолацији откад су се вратили из Рима у уторак, а њихов контакт с другим људима био је "минималан", рекао је министар здравства Крис Фирне.

У Италији у којој је заражених 4.636, међу њима је од суботе и челник владајуће Демократске странке Никола Цингарети. На Твитеру је написао да се добро осјећа и да остаје у кућној изолацији.

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс у свијету је тренутно потврђено 102 хиљаде случајева заразе вирусом корона.

У Ирану је број мртвих у суботу нарастао на 145 након што је потврђено још 21 смртних случајева, међу њима и конзервативни посланик из Техерана, преноси Ројтерс.

Број заражених у тој блискоисточној држави у посљедња 24 сата нарастао је за хиљаду, чиме има свеукупно 5.823 заражених.

Иранске власти до даљњег су отказале сва окупљања и прославе.

Број заражених у Јужној Кореји прешао је бројку од 7 хиљада, након 448 нових случајева у посљедња 24 сата. Више од пола тог броја су случајеви повезани с хришћанском сектом која је у центру епидемије у тој држави. Свеукупно је у Јужној Кореји преминуло 46 људи.

Иако је број од 448 новозаражених велик, то је трећи дан пада броја случајева у тој азијској земљи.

Број случајева у Уједињеним Арапским Емиратима нарастао је на 45, са 30 колико је било дан раније, објавило је тамошње министарство здравства. Три нова случаја биљежи и Кувајт, на њих свеукупно 61, док у Катару има 12 заражених.

Већина заражених на Блиском истоку су они који су путовали у Иран или су били у контакту с таквим појединцима. Саудијска Арабија затворила је своје границе с Емиратима, Бахреинонм и Кувајтом, осим за комерцијалне камионе, а летове из тих држава допушта на само три аеродрома.

Петнаест америчких држављана ради предострожности је стављено у карантин у хотелу у Бетлехему, објавиле су палестинске власти. Раније су забраниле путовање у и из тог града те су затвориле цркву за коју се вјерује да је мјесто Исусовог рођења.

Око четвртина нових потврђених случајева у Кини и готово сви они који су забиљежени изван Вухана, мјеста избијања епидемије, заражени су изван државе, показују службени подаци, а преноси Реутерс.

Највише таквих случајева је у сјеверозападној провинцији Гансу, а међу онима који су у карантину су путници који су између 2. и 5. марта били у Ирану.

У централној Кини у петак је било 99 нових инфекција, што је пад с 143 колико је било дан раније. То је најмањи број новозаражених од 20. јануара кад су се почели објављивати подаци на нивоу државе.

Свеукупно је у Кини заражено 80.561 особа, а од вируса корона је преминуло 3.070 људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у благом порасту Цијене нафте у благом порасту
Цијена нафте у паду за више од долар Цијена нафте у паду за више од долар
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 11m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 53m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 21m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 42m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 51m
    0