Самоуки дрводеља исклесао скулптуру патријарха Павла

05.09.2022. 21:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Самоуки дрводеља из златиборског села Шљивовица један је од оних који је своју љубав и хоби преточио у посао. Његових вјештих руку дјело јесте симбол српске планине, катранџија са мазгом која већ годинама краси Краљев трг. Исклесао је од дрвета и Алексу Шантића, кнежеве Милоша Обреновића и Карађорђа. Сада је из његове радионице изашло још једно ремек дјело вриједно пажње - велика скулптура патријарха Павла.

Идеја за оваквом скулптуром кренула је случајно, а прије свега из поштовања према лику и дјелу нашег великог патријарха. Било ми је потребно два мјесеца да је исклешем, од липовог дрвета гдје сам утрошио око кубик и по материјала. Лијепио сам даске а онда обрађивао по његовом лику. Сама скулптура је око два метра, већа је у односу на природну величину. Ово је већ други примјерак патријарха Павла који сам исклесао, први је постављен у једној од наших црква – казао је за РИНУ, Миладин Лекић из златиборског села Шљивовица.

Слика

Фото: RINA

Како од дебелог стабла направити скулптуру од које застаје дах Миладин је учио сам, корак по корак. На свом примјеру је показао да је срећан само онај човјек који ради оно што воли. Био је аутомеханичар, али је одмалена волио да црта и прави облике од дрвета. Први свој рад чува и данас јер је био прекретница у његовом животу.

– У почетку није било лако савладати све тајне заната. Добијете стабло од два метра и сад морате од њега направити неки облик. Прво ради моторна тестера, како би се отклонио вишак материјала, кад се добију одређени обриси тад се почиње са глетовањем, а на крају се поступак завршава шмирглом. Најчешће се користе орахово и храстово дрво, јер су најпогоднији, а грађу набављам у нашим златиборским шумама – прича дрводеља из Шљивовице.

Свој таленат са пуно љубави и пажње, овај Златиборац преноси и на два сина који су уз оца у радионици од малих ногу. Заједно су направили и неколико малих предмета од дрвета, па ако је судити по томе, још ће се квалитетних и крупних скулптура правити у Шљивовици.

Коментари 0
Повезане вијести
Четрнаест година од упокојења највољенијег српског патријарха Четрнаест година од упокојења највољенијег српског патријарха
Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха Навршава се 14 година од упокојења највољенијег српског патријарха
Прије 109 година рођен патријарх Павле Прије 109 година рођен патријарх Павле
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    16h 6m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    15h 46m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    19h 9m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    20h 6m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    17h 3m
    0