САНУ покреће велико истраживање о српском језику у јавној ријечи

17.04.2022. 11:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Истраживачки тим Института за српски језик Српске академије наука и уметности /САНУ/ покреће велико истраживање о употреби српској језика у јавној ријечи у медијима, политици и на друштвеним мрежама.

Покреће се трогодишњи научни пројекат "Јавни дискурс у Србији" којим ће први пут, на научни начин, језик који се користи у јавном обраћању бити сагледан из више углова и на више начина, пише "Блиц".

Из Пројектног тима кажу да се овај пројекат бави истраживањем медијског, политичког и језика друштвених мрежа да би се показало куда српски језик иде, шта је у њему ново и креативно, али и које ријечи и фразе могу бити употријебљене за исказивање и /зло/употребу моћи, увјеравање, преговарање, убјеђивање, манипулисање, па и лагање.

Нека од питања на која ће Пројектни тим покушати да одговори су – колика је моћ јавне ријечи, гдје се крије манипулативни и убјеђивачки потенцијал језика, зашто је важно ко шта изговара или пише у јавном простору, која позната личност има развијену језичку културу, шта је норма српског језика, одакле долазе нове ријечи и шта значе, има ли говора мржње у медијима, како унаприједити културу говора?

Већ крајем године очекује се појављивање прве књиге рјечника нових ријечи, јединственог приручника на овим просторима, који ће сваке године од А до Ш побројати ријечи које су се појавиле крајем прошлог или почетком овог вијека у српском језику.

Ту ће уз обавезне аглицизме, попут бодишејмовања, грумера или пренка, наћи своје мјесто и ријечи домаћег поријекла попут наногица, небески тркач, равноземљаш или узбуњивач, које су се појавиле у медијима у посљедњих 20 година.

Многима занимљив и користан биће и приручник Језичка култура у јавном дискурсу Србије, гдје ће бити ријешене различите дилеме око тога да ли су неке ријечи правилне или не и да ли их треба и на који начин користити у јавности.

Псовке остају забрањене у јавној комуникацији, а за увреде и клевете се може одговарати и на суду.

Како се обраћати некоме, какав је језички бонтон у одређеним приликама и како никако није пристојно комуницирати са другима су нека од питања на које ће одговор дати овај приручник.

Знатну корист од овог пројекта, осим научника, могу имати и они који најактивније учествују у јавном дискурсу, као што су новинари, медијски радници и јавне личности, као и наставници, професори, студенти и ученици.

Пројекти тим чине 10 чланова стручњака у различитим областима лингвистике, а руководилац пројекта је доктор Весна Ђорђевић из Института за српски језик САНУ.

Ријеч дискурс обухвата и онога ко говори и шта говори и све што се говори и пише о некој теми

Коментари 0
Повезане вијести
Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО) Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО)
Усамљеност код дјеце узрок каснијих проблема са алкохолом Усамљеност код дјеце узрок каснијих проблема са алкохолом
Епископ Фотије посјетио археолошке радове у манастиру Папраћа Епископ Фотије посјетио археолошке радове у манастиру Папраћа
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 58m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 33m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 32m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 59m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 51m
    0