SANU pokreće veliko istraživanje o srpskom jeziku u javnoj riječi

17.04.2022. 11:46
0
IZVOR: srna.rs

Istraživački tim Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ pokreće veliko istraživanje o upotrebi srpskoj jezika u javnoj riječi u medijima, politici i na društvenim mrežama.

Pokreće se trogodišnji naučni projekat "Javni diskurs u Srbiji" kojim će prvi put, na naučni način, jezik koji se koristi u javnom obraćanju biti sagledan iz više uglova i na više načina, piše "Blic".

Iz Projektnog tima kažu da se ovaj projekat bavi istraživanjem medijskog, političkog i jezika društvenih mreža da bi se pokazalo kuda srpski jezik ide, šta je u njemu novo i kreativno, ali i koje riječi i fraze mogu biti upotrijebljene za iskazivanje i /zlo/upotrebu moći, uvjeravanje, pregovaranje, ubjeđivanje, manipulisanje, pa i laganje.

Neka od pitanja na koja će Projektni tim pokušati da odgovori su – kolika je moć javne riječi, gdje se krije manipulativni i ubjeđivački potencijal jezika, zašto je važno ko šta izgovara ili piše u javnom prostoru, koja poznata ličnost ima razvijenu jezičku kulturu, šta je norma srpskog jezika, odakle dolaze nove riječi i šta znače, ima li govora mržnje u medijima, kako unaprijediti kulturu govora?

Već krajem godine očekuje se pojavljivanje prve knjige rječnika novih riječi, jedinstvenog priručnika na ovim prostorima, koji će svake godine od A do Š pobrojati riječi koje su se pojavile krajem prošlog ili početkom ovog vijeka u srpskom jeziku.

Tu će uz obavezne aglicizme, poput bodišejmovanja, grumera ili prenka, naći svoje mjesto i riječi domaćeg porijekla poput nanogica, nebeski trkač, ravnozemljaš ili uzbunjivač, koje su se pojavile u medijima u posljednjih 20 godina.

Mnogima zanimljiv i koristan biće i priručnik Jezička kultura u javnom diskursu Srbije, gdje će biti riješene različite dileme oko toga da li su neke riječi pravilne ili ne i da li ih treba i na koji način koristiti u javnosti.

Psovke ostaju zabranjene u javnoj komunikaciji, a za uvrede i klevete se može odgovarati i na sudu.

Kako se obraćati nekome, kakav je jezički bonton u određenim prilikama i kako nikako nije pristojno komunicirati sa drugima su neka od pitanja na koje će odgovor dati ovaj priručnik.

Znatnu korist od ovog projekta, osim naučnika, mogu imati i oni koji najaktivnije učestvuju u javnom diskursu, kao što su novinari, medijski radnici i javne ličnosti, kao i nastavnici, profesori, studenti i učenici.

Projekti tim čine 10 članova stručnjaka u različitim oblastima lingvistike, a rukovodilac projekta je doktor Vesna Đorđević iz Instituta za srpski jezik SANU.

Riječ diskurs obuhvata i onoga ko govori i šta govori i sve što se govori i piše o nekoj temi

Komentari 0
Povezane vijesti
Pronađena još jedna planeta koja liči na Zemlju (VIDEO) Pronađena još jedna planeta koja liči na Zemlju (VIDEO)
Usamljenost kod djece uzrok kasnijih problema sa alkoholom Usamljenost kod djece uzrok kasnijih problema sa alkoholom
Episkop Fotije posjetio arheološke radove u manastiru Papraća Episkop Fotije posjetio arheološke radove u manastiru Papraća
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    3h 35m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    23h 44m
    3
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 19m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    18h 32m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    14h 46m
    0