Саобраћајцима казне због покушаја преваре са радарима

17.12.2019. 10:37
0
ИЗВОР: Глас Српске

Првостепена дисциплинска комисија Службе за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а Републике Српске изрекла је дисциплинске казне припадницима Полицијске станице за безбједност саобраћаја (ПСБС) Градишка и огласила их одговорним за тежу повреду дужности, сазнаје "Глас Српске".

Укупно 15 саобраћајних полицајаца оглашено је кривим за "неизвршавање, несавјесно и неблаговремено извршавање послова и задатака" из члана 117. тачка 2. Закона о полицији и унутрашњим пословима. Њима су изречене појединачне новчане казне у износу од 20 одсто од основне мјесечне плате у трајању од три до четири мјесеца.

Дисциплинска комисија ову мјеру изрекла је након усмених расправа и извођења доказа током којих је утврђено да су саобраћајци дисциплински одговорни зато што су "као полицијски службеници ПСБС Градишка, радећи углавном у двочланим патролама, у периоду од 19. маја до 16. августа 2017. године на подручју општине Градишка повремено погрешно подешавали уређај за мјерење брзине "TryCam".

- Због тог повременог погрешног подешавања наведени уређај за мјерење брзине није задокументовао кажњиве брзине кретања возила, а посљедица је да измјерена прекорачења брзине нису у свим случајевима прекршајно процесуирана - наводи се у образложењу изречене дисциплинске мјере у коју је "Глас Српске" имао увид.

Поред саобраћајних полицајаца из ПСБС Градишка, открива наш извор из врха МУП-а РС, дисциплински поступак се води и против више припадника Полицијске станице Лакташи, те припадника Полицијске станице за безбједност саобраћаја из Бањалуке и њима тек треба да буду изречене првостепене дисциплинске пресуде.

- Неправилности су откривене почетком ове године када је вршена контрола, односно баждарење радара и тада је утврђено да је он коришћен много више пута него што је написано казни. Установљено је да су саобраћајни полицајци заустављали возаче који су возили изнад ограничења и затим би им на радару показивали да су прекорачили брзину, а потом их пуштали у замјену за новац. Саобраћајци су погрешно мислили да могу поништити измјерену брзину на радару и да нико од надлежних то неће примијетити, међутим, нису знали да сва мјерења остају забиљежена у меморији радара, у коју они немају увид, нити је могу поништити. То је открила Унутрашња контрола МУП-а и обавијестила надлежне, послије чега је покренут дисциплински поступак - каже наш извор.

Нема толерисања

Портпарол МУП-а Републике Српска Мирна Миљановић рекла је половином фебруара ове године, када су медији открили малверзације саобраћајних полицајаца, да је обавеза свих припадника МУП-а да понашање припадника МУП-а које није у складу са законом и правилима службе неће толерисати.

- О наведеним пропустима обавијештено је и Окружно јавно тужилаштво Бањалука - истакла је Миљановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Полицијски службеник починио самоубиство Полицијски службеник починио самоубиство
Полицајци пронашли десетине одбјеглих оваца Полицајци пронашли десетине одбјеглих оваца
Полицајци ухапшени због сумње на дјечију порнографију Полицајци ухапшени због сумње на дјечију порнографију
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 13m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 9m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 13m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 6m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 3m
    0