Саопштење из Митрополије Дабробосанске поводом ситуације са вирусом корона

30.03.2020. 20:53
0
ИЗВОР: mitropolijadabrobosanska.org

Саопштење преносимо у цијелости:

Драга дјецо духовна,

Молимо се Богу и Господу – Тројици Једносуштној и Нераздјељивој Оцу и Сину и Светоме Духу да Вас све, како вас часно свештенство и преподобно монаштво, тако исто и све ваше парохијане, као и све друге око вас који то нису,  ова наша окружница затече у добром здрављу и духовном озрачју.

Посебно желимо у овим тешким тренуцима да Вас охрабримо и да вам поручимо да смо заједно и у овим великим искушењима.  Сада нам је потребно, више него икада, разумјевање и заједништво у вјери, нади и љубави, као и у подршци једни-других у овом општем настојању да се сви избавимо из опасности, које носи ова изненадна епидемија короневируса.

И баш у данима великог и часног поста,  када се постом и  молитвама припремамо за велики празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа,   изненада и неочекивано спопаде нас велико искушење - инфекције (заразе)  вирусом Covid 19,  - инфекције грипе која потресе читав свијет.

Подсјећали смо у нашим бесједама да ће нас сатана кушати и искушавати током великог и часног поста, али смо изненађени, па слободно можемо рећи и затечени силином и свеобухватношћу његовог кушања.

Искрено, из почетка и нисмо обраћали велику пажњу на ову опасност, али како вријеме пролази короновирус се ширио. А када видјесмо застрашујуће лице овог свеубице у Италији, Шпанији и другим Европским државама, разумјесмо да је короновирус уистину велика претња и опасност за све нас заједно. Зато, позивамо све Вас да се са великом пастирском и људском одговорношћу поставите наспрам ове велике опасности. Живот нам је божији  дар и морамо га сачувати и Богу, кад дође вријеме, вратити умноженог,  оплемењеног и освећеног, е да би били похваљени од Дародавца  живота ријечима: ''Добри и вјерни слуго, у маломе се био вјеран над многим ћу те поставити. Уђи у радост Господара свога''.

Дакле, вријеме је да наше молитве Богу, Спаситељу и Избавитељу свих и свега појачамо и умножимо, да наш часни  пост и подвиг држимо и издржимо до краја. Изнад свега сви заједно покажимо што више наше хришћанске и српске љубави, емпатије и саосјећања са свима који су око нас и са нама, како према онима који су можда обољели, тако исто и према онима који нису обољели. Сви смо ми, свако на свој начин,  жртве ове невоље и несреће која нас је снашла.  У невољама и бједама нема разлике. Вирус се шири и не гледа ко је ко, и ко је какав, већ се  на нама непознат начин шири. Сигурно је да се шири и  људском - нашом непажњом и небригом. Зато, знајући то, апелујемо на све вас и на вјерни народ божији да предузмемо и учинимо све што се од нас тражи и на крају крајева очекује да не будемо, не дао Бог, узрочници ширења овог опасног вируса. 

Посебно апелујемо и молимо да се ова пандемија не доводи у везу са вјером и невјеровањем! Ово је пандемија и опасна болест. Знајући то не треба кушати Бога и наше вјеровање у Бога. Бог је допустио да сатана куша његовог вјерног слугу Јова, али Бог му не допусти да му куша његову вјеру. И поред тога што остаде без игдје ичега и без своје дјеце Јов остаде вјеран Богу и не похули на Бога. У овим тренуцима наше слабости имајмо његов примјер увијек пред собом. Имајмо његову непоколебљиву вјеру у нашег Бога – Спаситеља и Искупитеља, како би у вријеме кад нас наши ''пријатељи'' буду кушали могли им, као и Јов својим ''пријатељима'' именом Господњим одговорити.

Као што смо већ раније саопштили, ево сада и потврђујемо, да ће свети храмови у нашој Митрополији бити не само отворени,  већ ће бити и богослужбено активни. Молићемо се Богу и богослужити у нашим храмовима (црквама) притом водећи рачуна да се испоштују сва правила и одлуке  надлежних државних, здравствених и санитарних институција по питању спрјечавање ширења корона вируса.

Истовремено,  вјерницима чију савјест и разумност никада нисмо доводили у питање  остављамо да се сами одлуче хоће ли или неће присутвовати богослужењима, хоће ли или неће приступити светој тајни причешћа. Не смијемо и не можемо бранити или забрањивати вјерном народу да долази  на богослужење, али можемо и морамо од њих тражити и захтјевати да поштују правила и стандарде понашања у ванредним околностима.

Дакле, нека свако преузме одговорност на себе – за себе и друге, а посебно за своје поступке. Нека свако сам одлучи о овим питањима. Сигурно сте путем медија видјели и пропратили тужну слику затварања Свете Горе. Данас сте могли гледати затварање и печаћење улазних врата храма Христова Васкрсења у Јерусалиму. Тужна је то и претужна слика и чињеница, али ради општег добра све се мора предузимати. Уистину, велико кушање.

С друге стране веома је битно благочестиве хришћане потсјетити, који због одређених прописа о  слободи кретања и социјалној удаљености ропћу да не показују  друштвену неодговорност. Треба их умолити и  потсјетити на примјер самог Господа Исуса Христа, који видјевиши да књижевници и фарисеји и чланови Синедриона кују план против њега,  прође између њих и отиде. Да, тако и ми осјетивши опасности од вируса Covid-19 који нас вреба са свих страна, прођимо га и  склонимо се док он не изгуби снагу и не буде побјеђен.

Истовремено поспјешујемо  вјерни народ божији да своје куће и станове претворимо у наше домаће цркве. Човјек хришћанин је храм Духа Светога, храм молитве и он се може молити свуда и на сваком мјесту. А ти кад се молиш, каже Господ наш Исус Христос, сакриј се у клијет срца свога и ту се помоли! И отац твој који види тајно, платиће теби јавно!

Помолимо се,  да се чим прије побједи овај невидљиви непријатељ. Помозимо у томе нашим љекарима, свом медицинском особљу и свима онима који брину за наше здравље, за наше општо добро.

Помолимо се Богу за све научнике свијета који се труде да нађу вакцину за ову опасну заразу. Искажимо велику захвалност и благодарност свима, а посебно нашим љекарима и медицинском особљу. Нека их Бог благослови и награди његовим  божанским добрима.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље Митрополит Хризостом одликован Орденом заштитника српске земље
Најчитаније
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 49m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 16m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 30m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    23h 12m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    19h 41m
    0