Saopštenje iz Mitropolije Dabrobosanske povodom situacije sa virusom korona

30.03.2020. 20:53
0
IZVOR: mitropolijadabrobosanska.org

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Draga djeco duhovna,

Molimo se Bogu i Gospodu – Trojici Jednosuštnoj i Nerazdjeljivoj Ocu i Sinu i Svetome Duhu da Vas sve, kako vas časno sveštenstvo i prepodobno monaštvo, tako isto i sve vaše parohijane, kao i sve druge oko vas koji to nisu,  ova naša okružnica zateče u dobrom zdravlju i duhovnom ozračju.

Posebno želimo u ovim teškim trenucima da Vas ohrabrimo i da vam poručimo da smo zajedno i u ovim velikim iskušenjima.  Sada nam je potrebno, više nego ikada, razumjevanje i zajedništvo u vjeri, nadi i ljubavi, kao i u podršci jedni-drugih u ovom opštem nastojanju da se svi izbavimo iz opasnosti, koje nosi ova iznenadna epidemija koronevirusa.

I baš u danima velikog i časnog posta,  kada se postom i  molitvama pripremamo za veliki praznik Vaskrsenja Gospoda našeg Isusa Hrista,   iznenada i neočekivano spopade nas veliko iskušenje - infekcije (zaraze)  virusom Covid 19,  - infekcije gripe koja potrese čitav svijet.

Podsjećali smo u našim besjedama da će nas satana kušati i iskušavati tokom velikog i časnog posta, ali smo iznenađeni, pa slobodno možemo reći i zatečeni silinom i sveobuhvatnošću njegovog kušanja.

Iskreno, iz početka i nismo obraćali veliku pažnju na ovu opasnost, ali kako vrijeme prolazi koronovirus se širio. A kada vidjesmo zastrašujuće lice ovog sveubice u Italiji, Španiji i drugim Evropskim državama, razumjesmo da je koronovirus uistinu velika pretnja i opasnost za sve nas zajedno. Zato, pozivamo sve Vas da se sa velikom pastirskom i ljudskom odgovornošću postavite naspram ove velike opasnosti. Život nam je božiji  dar i moramo ga sačuvati i Bogu, kad dođe vrijeme, vratiti umnoženog,  oplemenjenog i osvećenog, e da bi bili pohvaljeni od Darodavca  života riječima: ''Dobri i vjerni slugo, u malome se bio vjeran nad mnogim ću te postaviti. Uđi u radost Gospodara svoga''.

Dakle, vrijeme je da naše molitve Bogu, Spasitelju i Izbavitelju svih i svega pojačamo i umnožimo, da naš časni  post i podvig držimo i izdržimo do kraja. Iznad svega svi zajedno pokažimo što više naše hrišćanske i srpske ljubavi, empatije i saosjećanja sa svima koji su oko nas i sa nama, kako prema onima koji su možda oboljeli, tako isto i prema onima koji nisu oboljeli. Svi smo mi, svako na svoj način,  žrtve ove nevolje i nesreće koja nas je snašla.  U nevoljama i bjedama nema razlike. Virus se širi i ne gleda ko je ko, i ko je kakav, već se  na nama nepoznat način širi. Sigurno je da se širi i  ljudskom - našom nepažnjom i nebrigom. Zato, znajući to, apelujemo na sve vas i na vjerni narod božiji da preduzmemo i učinimo sve što se od nas traži i na kraju krajeva očekuje da ne budemo, ne dao Bog, uzročnici širenja ovog opasnog virusa. 

Posebno apelujemo i molimo da se ova pandemija ne dovodi u vezu sa vjerom i nevjerovanjem! Ovo je pandemija i opasna bolest. Znajući to ne treba kušati Boga i naše vjerovanje u Boga. Bog je dopustio da satana kuša njegovog vjernog slugu Jova, ali Bog mu ne dopusti da mu kuša njegovu vjeru. I pored toga što ostade bez igdje ičega i bez svoje djece Jov ostade vjeran Bogu i ne pohuli na Boga. U ovim trenucima naše slabosti imajmo njegov primjer uvijek pred sobom. Imajmo njegovu nepokolebljivu vjeru u našeg Boga – Spasitelja i Iskupitelja, kako bi u vrijeme kad nas naši ''prijatelji'' budu kušali mogli im, kao i Jov svojim ''prijateljima'' imenom Gospodnjim odgovoriti.

Kao što smo već ranije saopštili, evo sada i potvrđujemo, da će sveti hramovi u našoj Mitropoliji biti ne samo otvoreni,  već će biti i bogoslužbeno aktivni. Molićemo se Bogu i bogoslužiti u našim hramovima (crkvama) pritom vodeći računa da se ispoštuju sva pravila i odluke  nadležnih državnih, zdravstvenih i sanitarnih institucija po pitanju sprječavanje širenja korona virusa.

Istovremeno,  vjernicima čiju savjest i razumnost nikada nismo dovodili u pitanje  ostavljamo da se sami odluče hoće li ili neće prisutvovati bogosluženjima, hoće li ili neće pristupiti svetoj tajni pričešća. Ne smijemo i ne možemo braniti ili zabranjivati vjernom narodu da dolazi  na bogosluženje, ali možemo i moramo od njih tražiti i zahtjevati da poštuju pravila i standarde ponašanja u vanrednim okolnostima.

Dakle, neka svako preuzme odgovornost na sebe – za sebe i druge, a posebno za svoje postupke. Neka svako sam odluči o ovim pitanjima. Sigurno ste putem medija vidjeli i propratili tužnu sliku zatvaranja Svete Gore. Danas ste mogli gledati zatvaranje i pečaćenje ulaznih vrata hrama Hristova Vaskrsenja u Jerusalimu. Tužna je to i pretužna slika i činjenica, ali radi opšteg dobra sve se mora preduzimati. Uistinu, veliko kušanje.

S druge strane veoma je bitno blagočestive hrišćane potsjetiti, koji zbog određenih propisa o  slobodi kretanja i socijalnoj udaljenosti ropću da ne pokazuju  društvenu neodgovornost. Treba ih umoliti i  potsjetiti na primjer samog Gospoda Isusa Hrista, koji vidjeviši da književnici i fariseji i članovi Sinedriona kuju plan protiv njega,  prođe između njih i otide. Da, tako i mi osjetivši opasnosti od virusa Covid-19 koji nas vreba sa svih strana, prođimo ga i  sklonimo se dok on ne izgubi snagu i ne bude pobjeđen.

Istovremeno pospješujemo  vjerni narod božiji da svoje kuće i stanove pretvorimo u naše domaće crkve. Čovjek hrišćanin je hram Duha Svetoga, hram molitve i on se može moliti svuda i na svakom mjestu. A ti kad se moliš, kaže Gospod naš Isus Hristos, sakrij se u klijet srca svoga i tu se pomoli! I otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno!

Pomolimo se,  da se čim prije pobjedi ovaj nevidljivi neprijatelj. Pomozimo u tome našim ljekarima, svom medicinskom osoblju i svima onima koji brinu za naše zdravlje, za naše opšto dobro.

Pomolimo se Bogu za sve naučnike svijeta koji se trude da nađu vakcinu za ovu opasnu zarazu. Iskažimo veliku zahvalnost i blagodarnost svima, a posebno našim ljekarima i medicinskom osoblju. Neka ih Bog blagoslovi i nagradi njegovim  božanskim dobrima.

Komentari 0
Povezane vijesti
U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO) U vrijeme korone novac nosili u US Nenada Stevandića (VIDEO)
Mitropolit Hrizostom na Ilindan služi na Sokocu Mitropolit Hrizostom na Ilindan služi na Sokocu
U subotu osvećenje temelja crkve u Kozjoj Luci i donatorsko veče U subotu osvećenje temelja crkve u Kozjoj Luci i donatorsko veče
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    42m
    0
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    15h 3m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    20h 41m
    1
  • Vanilice sa orasima
    21h 30m
    0
  • Šahista Predrag Batinić prvak Grada Istočno Sarajevo
    16h 34m
    0