Шарац: Од почетка априла 22 пожара

13.04.2020. 10:23
0
ИЗВОР: Srna

На подручју општине Соколац од почетка априла угашена су 22 пожара, а за 19 дана марта било је 47 пожара, рекао је Срни координатор за стручну обуку и усавршавање у Територијалној ватрогасној јединици града Источно Сарајево Никола Шарац.

Шарац је нагласио да се, и поред апела грађанима општине Соколац, у претходном периоду број пожара није знатно смањио, те додао да је у протеклој седмици угашено 19 пожара.

-Оно што је посебно забрињавајуће је то што су у највећем броју били шумски пожари, и то пожари високих шума, за разлику од оних у марту, када смо имали углавном ливадске пожаре- навео је Шарац.

Према његовим ријечима, осим Иван поља и Талина, гдје су се пожари уз ударе јаког вјетра брзо ширили и пријетили да изазову велику материјалну штету и угрозе насељена мјеста и животну средину, припадници Ватрогасног одјељења Соколац и Шумског газдинства "Романија" гасили су шумске пожаре и на локалитетима Леава, Бабинско брдо, Новосеоци, Педише, Барник и Дикаљи/Романија.

-Брзом реакцијом и добром организацијом Ватрогасног одјељења Соколац и радника соколачког Шумског газдинства сви пожари су угашени и није причињена велика материјална штета, иако је ватра пријетила да угрози и шуму и насељена мјеста, а самим тим и људске животе- нагласио је Шарац.

Он је подсјетио да су јуче соколачки ватрогасци угасили четири шумска пожара, и то на подручјима Педише, Барник и двије интервенције у Дикаљима на Романији, гдје се јуче угашени пожар синоћ поново активирао.

Шарац је изразио захвалност припадницима Полицијске станице Соколац, који помажу ватрогасцима у активностима везаним за гашење пожара.

Он је изразио наду да ће бити откривени починиоци пожара на Талинама, Леави и Иван пољу.

Шарац сматра да се велики број пожара на Сокоцу дешава због тога што је подручје општине велико /689 километара квадратних/ и што се велики дио налази под шумама.

Према његовим ријечима, ливадски пожари су се брзо ширили, па је било случајева да је ватра запријетила кућама и да су изгорјели помоћни објекти у неколико случајева, и то селу Тонице и у близини приградског насеља Ћилимара.

Шарац је навео да су пожари у протеклих неколико дана запријетили селима Ђедовци, Бјелосављевићи, Новосеоци и Тонице, те да је у тим случајевима било најризичније гасити јер пожарна линија била дошла до самих кућа.

Он је изразио задовољство што у гашењу пожара у марту и од почетка априла није повријеђен ниједан соколачки ватрогасац нити радник Шумског газдинства "Романија".

Ватрогасно одјељење Соколац има 15 ватрогасаца и дјелује у оквиру Територијалне ватрогасне јединице града Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    18h 14m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    23h 47m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    3h 47m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    18h 24m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    3h 53m
    0