Сарајево прича лажи да су дјеца убијена у овом граду стављана на листу убијене дјеце у Српској

10.08.2023. 18:50
1
ИЗВОР: katera.news

Чињеница ове хефте нису на њиховој страни!

Мирсад Токача, аутор кога поштујем, је у књизи „Босанска књига мртвих, књига И“, ИДЦ, Сарајево, октобар, 2012.године, објавио је сљедеће податке:

·  стр.324: Драгичевић (Ненад) Мирјана, рођена  1983.године, општина Илијаш,  Србин, Цивил , датум страдања 8.12.1993. године, општина страдања Илијаш;

·  стр.487: Лаловић (Ранко) Милица , рођена 1984. године, општина Центар,  Србин, Цивил , датум страдања 11.03.1995.године, општина страдања Ново Сарајево;

·  стр.701: Учур (Недељко) Наташа, рођена 1985. године, општина Центар, Србин, Цивил, датум страдања 11.03.1993.године, општина страдања Ново Сарајево.

За оне који не знају, ово су неки од података о  убијеној дјеци српске националности која су убијена на територији која је у том ратном тренутку припадала Републици Српској, ( у складу са методологијом ИДЦ, они су дио људских губитака у Босни и Херцеговини, регија Сарајево).

Наравно да требају бити овдје јер је ово књига о људским губицима у Босни и Херцеговини од 1991. до 1995.године.

У ових дванаест година, од када је објављена ова књига са цитираним подацима, није се појавио недбронамјерни, малициозни и манипулативни Србин који би изговорио или написао:

- Мирсад Токача је дјецу убијену у Српском Сарајеву ставио на листу дјеце убијене у Опкољеном Сарајеву.

Нису то урадили јер су имали у виду да је Босанска књига мртвих ( понављам и подвлачим) говори о људским губицима у Босни и Херцеговини, подјељеној на седам регија и једна од тих регија је Сарајево, које је заједница десет општина.

Имају Срби друге добронамјерне и недобронамјерне, примједбе, замјерке и приједлоге, везане за ову књигу, а о томе ћу врло брзо писати!

У „Босанској  књизи мртвих, књига И“, ИДЦ Сарајево, октобар 2012.године, на стр.166. пише: “У Сарајеву је смртно страдало и 705 малољетних особа, од чега 611 дјеце убијено као цивили, а 94 је погинуло у статусу војника” (напомена: ту се налазе и подаци о убијеној дјеци Српског Сарајева).

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица из Бања Луке, објавио је 2019. књигу „Жртве одбрамбено-отаџбинског рата“ и у уводу на стр.26. пише (битно је за разумјевање овог мог текста) да су „Жртве, у смислу пописа, представљају цивилна лица српске националности која су смртно страдала на подручју бивше СФРЈ у периоду 1991-1995.година, а њихово страдање је директно везано за рат и ратна дешавања.“

У овом истраживању имамо податке о броју смртно страдалих лица по регионалној структури, територија Босне и Херцеговине је подијељена на шест регија, од којих је једна Регија 4 „Сарајевска“, која обухвата сљедеће општине и градове: Бреза, Вареш, Високо, Олово, Рогатица, Град Сарајево, Соколац и Хан Пијесак.

Ради бољег разумјевања теме говорим да се у Регији 4. „Сарајевска“ налазе десет општина некадашњег Града Сарајева ( Стари Град, Центар, Ново Сарајево, Нови Град, Илијаш, Вогошћа, Хаџићи, Илиџа, Трново и Пале).

Ово је јако битно да се разумије бошњачка манипулција која говори о данашњој територији Источног Сарајева, и о пропагандним и лажљивим Србима који су убијену српску дјецу из дјела града Сарајева који је био у рату под контролом Власти и Војске РБиХ, и наравно најважније је нагласити ду су их Срби убили, пребацили на територију данашњег Источног Сарајева.

Резултату истраживања су показали, може се то видјети на стр.55. ове књиге, да је смртно страдало 504. малољетне дјеце, а од тога, каснија истраживања су потврдила и да је 106. дјеце убијено у Регији 4 „Сарајевска“.

Повод и узрок да напишем овај текст је прилог са n1info.ba, „Дјеца убијена у опкољеном Сарајеву на листи дјеце убијене у Републици Српској.“

Погледати: https://n1info.ba/vijesti/djeca-ubijena-u-opkolјenom-sarajevu-na-listi-djece-ubijene-u-republici-srpskoj/

 „Марко (11) , Мирјана (16) и Дамир (17) убијени су током опсаде Сарајева. Њихова имена нашла су се на листи 106 убијене дјеце у данашњем Источном Сарајеву, коју је сачинио Републички центар за истраживање рата и ратних злочина у Републици Српској, а коју је, потом, за сврхе прилога, користио РТРС. Породица Марка Лукића је потресена, најављују тужбу.“

Пажљивим и одговорним увидом и анализом садржаја књига „Жртве одбрамбено-отаџбинског рата“ и „Босанка књига мртвих“, цитирам податке, истине које су ми доказ за тврдњу о  бошњачким ауторима који се служе лажним ставовима и манипулацијам са чињеницама.

Жртве одбрамбено-отаџбинског рата:

·  стр.473: Лукић (Мирослав) Марко, рођен 1984.године, Сарајево, датум смрти, 01.01.1995. године, општина смрти Сарајево;

·  стр.494: Малешевић (Душка) Мирјана, рођена 1997.године, Сарајево, датум смрти 1.8.1992.године, општина смрти Нови Град:

·  стр.248: Додик (Драгана) Дамир, рођен 1978. године, општина Центар, датум смрти 27.6.1995.године, општина  смрти Центар.

Босанска књига мртвих:

• стр.497: Лукић (Мирослав) Марко, рођен 1984.године, Центар, датум смрти, 26.7.1995. године, општина смрти Центар;

• стр.503: Малешевић (Душка) Мирјана, рођена 1997.године, Нови Град, датум смрти 27.2.1993.године, општина смрти Нови Град:

• стр.248: Додик (Драгана) Дамир, рођен 1978. године, општина Центра, датум смрти 27.6.1995.године, општина   смрти Центар.

Српски истраживачи су исто као и Мирсад Токача користећи исту методологију, исту територију истраживања утврдили да су Лукић (Мирослав) Марко, Малешевић (Душка) Мирјана и Додик (Драгана) Дамир убијени као цивили на територији Регији 4 „Сарајевска“  и територији регије Сарајево и пропагандна је лажна тврдња да су Срби убијену српску дјецу из дјела Града Сарајева који је био у рату под контролом Власти и Војске РБиХ пребацили на територију данашњег Источног Сарајева.

Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, Бања Лука и Центар за истраживање рата Сарајево у овим својим истраживањима нису објавили од које се стране неко дијете убијено, нити су то везали за територије страна у сукобу.

Питање ратних злочина је питање које су и једна и друга страна истраживале и објавиле у Атласима ратних злочина.

Овај рад сам писао са позиције хуманизма, транзицијске правде и жеље да допринесем миру и разумјевању међу народима, при томе своје ставове сам базирао на документима из којих сам вам цитирао податке који освјетљавају и подржавају моје ставове.

Тачно је да су Марко, Мирјана и Дамир на списку убијене дјеце на територији Сарајева, по Мирсаду Токачи и на територији Регије 4“ Сарајевска“.

Ставови који нису утемељени на документима, чињеницама који користе бошњачки аутори оптужујући српску страну за манипулације са дјецом жртвама рата не доносе ништа добро никоме, а посебно бошњачком народу, и да завршим овај текст у стилу портала Раскринкавање.

Бошњачки аутори нису изнијели ниједну чињеницу, документ која потврђује њихов став да су „Дјеца убијена у опкољеном Сарајеву на листи дјеце убијене у Републици Српској“.

Њихов став оцјенујем неистинитим.

Пише: Душан Шеховац

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 10.08.2023. 20:31
    Душане, поздрављам твоје настојање да објективно и (етнички) непристрасно јавно исказујеш неспорне чињенице из периода 91-95. год. У том смислу је твоје дјеловање риједак примјер дјеловања интелектуалаца у БиХ. Честитам и подржавам!!
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 11m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 41m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 55m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 12m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 42m
    0