Шаровић најавио да ће поднијети кривичну пријаву против Додика због прислушкивања

21.05.2020. 09:43
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Предсједник СДС Мирко Шаровић оштро је критиковао власти на нивоу Босне и Херцеговине, али и Републике Срспке казавши како је вријеме за драстичне промјене јер је БиХ на почетку једног драматичног периода за који актуелне власти немају рјешење. Најавио је и подношење кривичне пријаве против Милорада Додика који је синоћ признао како се опозиција прислушкује.

Шаровић је рекао да се као предсједник СДС залаже за то да локални избори буду одржани у редовном термину уколико се успоставе услови за одржавање, прије свега укидање ванредног стања, али и осигурање средстава из буџета заједничких институција.

– Видимо да се ту касни. Видјећемо да ли ће се у наредним седмицама осигурати неопходни услови. Видимо да се пријети усвајањем буџета што је по мени потпуно неодрживо. До прије неколико дана господин Додик је говори о томе да се њему жури за локалне изборе, а сада се плаши избора и условљава неким стварима, избором ЦИК и закључујемо да му је веома стало да држи контролу над овом кључном независном институцијом у БиХ. То је радио 2014. и 2016. године, сада су друге прилике, не може да изврши контролу и не може да утиче. Знамо шта је радио 2014. године с гласачким лисићима и спречавањем пребројавања већ употребљених листића. Мислим да се приближавамо трентуку када ћемо имати ЦИК као независну институцију с независним појединцима које карактеристише струка што Додику не одговара и сада он прича неку причу која је неприхватљива. Више говори о томе да смо га ухватили коначно сада и да неће моћи радити оно што је радио у претходним изборним циклусима – рекао је Шаровић.

Казао је да Додику лично не одговарају чланови ЦИК, али да није на њему да даје оцјену њиховог рада и изборног процеса, већ на институцијама унутар земље и међународним тијелима задуженим за то.

СДС већ улази у почетну припрему за локалне изборе са високим амбицијама, каже Шаровић и додаје као вјерује да је коначно дошао тренутка да побиједе они који су бољи, имају програм, који су нормални.

– Нама треба у РС, обзиром да је гро нашег ангажовања ту, нормална са нормалном влашћу која нуди пројекте, не краде, која жели да се приближи грађанима. Све то није ова актуелна власт. Потпуно је јасно да се ради о власти која сигурно РС води у сиромаштво и пропаст. Видимо да је РС најсиромашнији дио Европе, да је лошији дио БиХ, да се исељава, назадује, нема напретка ни програма, у потпуности се тајкунизује и мислим да је то један тренутак који ће грађани препознати. Радићемо на томе да понудимо излаз из те ситуације – рекао је Шаровић.

 

Коментирајући дешавања у Представничком дому ПСБиХ казао је како више ни обичном грађанину није јасно ко је власт, а ко опозиција, те да то говори о недостатку јасне већине и плана куда БиХ иде.

– Мислим да је то једно растурање оних који су у палраментарној већини, видите по доношењу одлука. Немају иницијативу, из Савјета министара не долазе закони, расправљамо о тачкама од прије годину дана, а двије трећине иницијатива су из опизиције. Невјероватно фулидно стање незабиљежено у посљедњих 20 година што говори о томе да је сазрело вријеме да се нешто мора урадити за добро свих у БиХ – казао је Шаровић.

Говорећи о Додиковој изјави да се опозиција у Српској прислушкује, Шаровић је рекао како је то врло значајно признање у званичној институцији од члана Предсједништва БиХ те да ће као опозиција и појединци придружити се колективној тужби.

– На томе ћемо истрајати. То је драматичан тренутак, прво јавно призање званичника с тако високе позиције. Он мора да сноси посљедице, а прије свега ОБА мора да да свој јасан став да ли стоје иза тога или се ради о нелегалном прислушкивању, у што сам сигуран. Ово је незабиљежен случај, одмах послије случаја у Македонији. Ово је значајан тренутак који треба да рашчистимо и приведемо правди оне који су се бавили овим неазконитим послом – закључио је Шаровић у разговору за Н1.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 25m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 9m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 54m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 53m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 59m
    0