Шаровић: "Олуја" - класичан злочин над Србима

04.08.2020. 15:28
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је хрватска војно-полицијска операција "Олуја" била класични злочин над Србима и погром становиштва Републике Српске Крајине.

Он сматра да је неприхватљиво да хрватски предсједник Зоран Милановић додјељује одликовања појединим лицима која су оптужена за ратне злочине у БиХ.

- Давање одликовања осуђенима за ратне злочине не шаље добру поруку и лоше је. То се није требало догодити - рекао је Шаровић новинарима у Бањалуци.

На питање колико се СДС одмакао од политике деведесетих, Шаровић је рекао да та странка има приступ који "не провоцира и не буди ране које би нас вратиле уназад".

- Наш став је да СДС колико год је могуће гледа унапријед и не осврће се на неки период иза - додао је Шаровић.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва Трагедија у породици Мирка Шаровића: Супруга пронађена мртва
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 17m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 22m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    15h 14m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 28m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 50m
    0