Шаровић: Власт није ништа урадила да БиХ има статус кандидата ЕУ

28.09.2020. 20:25
2
ИЗВОР: Катера

Актуелна власт потрошила је цијелу годину без помака на путу ка ЕУ и нисам оптимиста да ове године можемо да добијемо раније планирани кандидатски статус за ЕУ- истакао је Мирко Шаровић, шеф Клуба посланика СДС-ПДП у Представничком дому Парламента БиХ.

- Важно је било и могло је да се бар оних кључних 14 препрека, мимо свих осталих, ријеши много раније. Али ми смо навикли на „ништа“ када је у питању одлазак представника наших институција у Брисел - казао је Шаровић коментаришући боравак чланова Предсједништва БиХ у Бриселу.

- Сазив Савјета министара у коме сам ја био је за исту годину дана усвојио 30 закона а они свега 3. Лако је  упоредити конкретне резултате рада у првих годиину дана. Сада се све своди на трговину, подјелу плијена и договоре ко ће коме шта уступити, без квалитетних расправа о одлукама, тако да је и логично да нема никаквог напретка - истакао је Шаровић.

Поновио је да питање Трговске горе може ријешити само Предсједништво БиХ  и да је и ово питање могло да се постави у  Бриселу.

- Прави тренутак за рјешавање питања Трговске горе са Хрватском био је када се одлучивало о Пељешком мосту. Када су они на сто ставили то питање ми смо морали ставити питање Трговске горе.  Треба да поштујемо друге али и они морају да поштују нас. Пропуштена је кључна прилика. Умјесто да ово буде наш витални национални интерес, Додик је виталним националним интересом прогласио Пељешки мост.

Говорећи о злоупотребама изборног процеса, Шаровић је упозорио да је насупрот 50,000 пријављених гласача из иностранства што је био случај претходних година, сада пријавило  чак 120.000 гласача....

- Упрли смо прстом у двије сусједне земље и тражили да, осим ЦИК-а, и надлежне институције као што су МУП и СИПА истраже ове сумње. Увијек инсистирам да идемо у правцу реформе изборног законодавства и смањимо могућност манипулације колико је то могуће. И сви ће рећи да су за то али ништа учинити неће. Како се власт буде приближавала наредним изборима, опет то неће хтјети урадити – нагласио је Шаровић.

Коментаришући чињенице о некадашњем „кажњавању“ СДС-а од стране међународне заједнице, Шаровић је појаснио да је тада на сцени био план да се СДС уклони како би међународна заједница инсталирала Додика.

- Условљаван сам тада од стране Ешдауна да би остао на функције предсједавајућег Предсједништа БиХ. Ешдаун је од мене тада тражио услове које ја нисам прихватио. Рекао је да разумије да ја нећу али има оних који ће то прихватити - навео је шеф Клуба посланика СДС-ПДП у Представничком дому Парламента БиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Liki 29.09.2020. 08:29
    Mirko, bio si na poziciji da utices...
  • Generic placeholder image
    Miki 28.09.2020. 23:00
    Pa Mirkane 5,5 godina si cinio vlast u Sarajevu, sta ti ucini osim sto kritikujes ove trenutno?Sta su i to ti vise i bolje uradio?Doduse nisi ti kriv, krivi smo mi ljudi, sto i dalje vjerujemo u bajke sa obe strane.
Повезане вијести
Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 10m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 43m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    16h 24m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 35m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 19m
    13