Шаровићев замјеник није на дневном реду Главног одбора СДС-а

28.08.2019. 11:22
0
ИЗВОР: Глас Српске

Конститутивна сједница Главног одбора (ГО) СДС-а на којој ће бити бирани предсједник и потпредсједници ГО, Предсједништво странке и генерални секретар, заказана је за 1. септембар у сједишту Градског одбора СДС-а Бањалука, сазнаје “Глас Српске”.

Према тврдњама нашег саговорника одлично упућеног у дешавања у највећој опозиционој странци, предстојећа сједница обавијена је велом тајне, а највише пажње изазива то што на дневном реду није избор замјеника предсједника СДС-а, иако то питање највише занима чланство и симпатизере ове странке.

- Дневни ред је предложио лидер СДС-а Мирко Шаровић, али готово нико у странци не зна ни ко су кандидати за предсједника и потпредсједнике Главног одбора, ни ко су кандидати за чланове Предсједништва странке. По страначким кулоарима се могло чути да је Зоран Латиновић најозбиљнији кандидат за новог генералног секретара умјесто Игора Остојића, али ни то није званично - каже наш саговорник.

Према предложеном дневном реду у који је “Глас Српске” имао увид, прва тачка је конституисање Главног одбора и информација о попуни, односно кооптирању чланова ГО од предсједника странке. Слиједи излагање предсједника СДС-а о актуелној политичкој ситуацији и правцима дјеловања СДС-а у наредном периоду, па избор предсједника и потпредсједника Главног одбора, затим избор Предсједништва, па генералног секретара, док се као шеста тачка дневног реда наводи разно.

Шаровић јуче није одговарао на наше позиве, а досадашњи потпредсједник ове странке Драго Бундало каже да га највише занима друга тачка дневног реда.

- То је излагање предсједника СДС-а о правцима дјеловања странке у наредном периоду. То је најважнија тачка, а што се тиче избора руководства, ја и даље сматрам да би због изузетно тијесног резултата приликом избора предсједника било најбоље да Милан Миличевић буде замјеник предсједника. Изборна скупштина је показала да постоје два табора унутар странке, а тиме би се сигурно приближили један другом, што је неопходно ако желимо добро странци - каже Бундало.

Руководилац Сектора за медије СДС-а Стеван Салатић прецизирао је да ће у недјељу бити бирани потпредсједници странке, али да ће они имати мање значајну улогу него до сада.

- Потпредсједнике странке бира ГО на приједлог предсједника и они ће бити чланови Предсједништва СДС-а. До сада је сваки регионални одбор, односно свака од девет изборних јединица давала по једног потпредсједника, али по новом статуту више није тако. Потпредсједници ће имати више улогу савјетника предсједника странке - објашњава Салатић.

Он каже да на конститутивној сједници неће бити бирани замјеник предсједника и чланови Извршног одбора (ИО), који је, по новом статуту, практично најважнији страначки орган послије предсједника.

- Чланови ИО ће бити бирани тако што ће сваки регионални одбор, односно изборна јединица предложити предсједнику странке по неколико кандидата, а Главни одбор ће гласати о ономе кога предложи предсједник. Извршним одбором ће руководити замјеник предсједника - објашњава Салатић.

Миличевић и Говедарица

Према тврдњама наших извора из СДС-а, врло вјероватно је да ће један од потпредсједника странке бити шеф прњаворског СДС-а Немања Васић, који је годинама јако близак Шаровићу.

- Шаровић ће готово сигурно предложити Милана Миличевића или за предсједника ГО, што је био и до сада, или за замјеника предсједника, а сигурно је да без функције у врху странке неће остати ни његов претходник Вукота Говедарица - каже наш извор.

Коментари 0
Повезане вијести
Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 20m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 47m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 1m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 43m
    0