Састанак о обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО-а

26.08.2019. 09:14
0
ИЗВОР: Срна

Састанак о обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској биће одржан данас у Источном Сарајеву, најављено је из Градске управе.

Састанак ће бити одржан на иницијативу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, чији ће представници присуствовати овом скупу. 

Најављено је и присуство представника Градске управе, начелника општина града Источно Сарајево, као и општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те представника борачких организација. 

Састанак ће бити одржан у просторијама Градске управе Источно Сарајево са почетком у 12.00 часова. 

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар. 

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и овај догађај биће 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора. 

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА. 

Кошарац је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАТО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом. 

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа прошле године на приједлог Срне. 

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац били су међу првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске. 

Погинули су 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, гдје их је пилот НАТО-а звјерски убио након рушења моста.

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 52m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 44m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 35m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 27m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 20m
    0