Савчић: Постојање Српске – једини гарант опстанка и слободе Срба

08.01.2021. 11:16
0
ИЗВОР: Срна

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је постојање Републике Српске једини гарант опстанка и слободе српског народа на овим просторима.

– Шта би ми Срби били у БиХ да немамо своју Републику Српску и оволики степен аутономије, као и оволике механизме на нивоу заједничких институција БиХ којима можемо да одбранимо и заштитимо своју равноправност на нивоу БиХ – рекао је Савчић Срни, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске.

Он је рекао да се у посљедње вријеме када је ријеч о Дејтонском споразуму само говори да је тај споразум зауставио рат, а нико не говори зашто је почео рат.

– Рат у БиХ је почео због мајоризације српског народа и прегласавања од друга два народа. Српски народ и његови изабрани представници у тадашњим институцијама БиХ нису имали ниједан механизам на располагању да се заштите, осим оног којег су донијели 9. јануара проглашењем Републике Српске – истакао је Савчић.

Предсједник БОРС-а је подсјетио да су Срби тада прихватили све само да не дође до рата у БиХ – Лисабонски споразум да не остану у СФРЈ и да остану у БиХ.

Савчић је рекао да у посљедње вријеме има много иницијатива, приједлога и покушаја за промјену Устава БиХ, за неки “Дејтон два”, истичући да је све то усмјерено да српски народ нема статус државотворног и конститутивног народа у БиХ, односно народа који може сам одлучивати о својој судбини.

– Крајње је вријеме да се српски народ `опамети`, уозбиљи и окрене према себи, да градимо наше демократске институције, да економски градимо и јачамо Републчику Српску, да спријечимо корупцију и криминал – поручио је Савчић.

Савчић је рекао да “српско руководство не смије издати српски народ, без обзира о којем руководству је ријеч и у било које вријеме”.

– Мора се водити паметна и одговорна политика која је усмјерена на јачање Републике Српске на унутрашњем плану, а на спољном плану тражење правих савезника са којима би се могли рјешавати велики проблеми на простору БиХ – истакао је Савчић.

Он је рекао да се српски народ мора, прије свега, окренути сам себи и да не смије бити наиван, као што је био често пута у прошлости.

– Нисмо озбиљно схватили намјере, пријетње и активности које су се одвијале, а биле су усмјерене на рушење тадашње заједничке државе и стварање мањих држава и народа. Дошли смо у ситуацију да смо се оружјем морали борити и бранити своју слободу и своју територију на којој смо живјели – подсјетио је Савчић.

Он је напоменуо да је Алија Изетбеговић у “Исламској декларацији” говорио да “нема мира између муслиманске вјере и немуслиманских друштвених и политичких институција”, а што у преводу значи – само исламска држава.

– На овај начин би постојала бошњачка већина, а Срби и Хрвати би постали национална мањина. Знамо какав је статус националних мањина у међународном праву и у пракси – рекао је Савчић.

Савчић је закључио да се српски народ и Република Српска налазе пред великим изазовима и пријетњама, због чега се морају пронаћи адекватни одговори ослањајући се на сопствене снаге и на подршку пријатељских и савезничких земаља у свијету.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 23m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    19h 58m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    5h 57m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 24m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 16m
    0