Савјет безбједности засједа поводом годишњице агресије НАТО-а на СРЈ

18.03.2024. 15:22
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација, посвећена 25. годишњици агресије НАТО-а на Југославију, коју је затражила Русија, биће одржана 25. марта, саопштио је замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

- Сљедећег понедјељка, 25. марта, затражили смо да засједа Савјет безбједности УН поводом 25. годишњице агресије НАТО-а на Југославију - написао је Пољански на Телеграму.

Према његовим ријечима, захтјев Русије је, како се и очекивало, изазвао бијес представника западних земаља, за којих је та тема „крајње неугодна“.

Пољански је навео да би стални представници западних земаља у Савјету безбједности УН „наравно жељели да оставе у историји најважније питање за формирање савременог система међународних политичких односа и не само да га се не сјећају него и да на све могуће начине изокрећу објективне чињенице у вези с њим“.

- То није само некаква криза у низу других: управо су агресија НАТО-а против Југославије и незаконито отцјепљивање Косова од ње фактички сломили међународни систем који је био заснован на поштовању резултата Хелсиншког споразума - нагласио је Пољански.

Он је објаснио да су тада први пут у послијератној историји Европе границе независне државе биле нарушене насилним путем.

- Управо је та акција постала својеврсна тачка обрачуна у кризи односа Русије, која се није помирила с произвољношћу те врсте, и Запада који је ту произвољност штитио на све начине - нагласио је Пољански.

Он је додао да је Јапан, који предсједава Савјету безбједности УН, сједницу заказао за 25. март, у 15.00 сати по њујоршком времену, односно у 20.00 сати по средњоевропском времену.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 11m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 33m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 48m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 41m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 47m
    1