Савјет министара се више не пита о новим запошљавањима

03.02.2023. 11:03
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Управни инспекторат Министарства правде БиХ наредио је Агенцији за државну службу БиХ да конкурсе за пријем радника у институције БиХ расписује и без сагласности Савјета министара БиХ.

Наиме, Савјет министара БиХ још раније је донио закључак којим је наложено да Агенција за државну службу БиХ не може извршити ниједно оглашавање за пријем радника у институција БиХ, затим премјештање државних службеника из институције у институцију итд. без сагласности Савјета министара БиХ. Управо овај закључак Управни инспекторат је означио као незаконит, тако да у суштини више није потребна сагласност Савјета министара БиХ на ново запошљавање.

- Посљедица тога је да, када институција пошаље захтјев за конкурс за који има буџетска средства и одобрен број људи, тај конкурс ми морамо објавити. Сагласност од Савјета министара БиХ је проглашена незаконитом и Агенцији је забрањено да је тражи - рекао је за "Независне" Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу.

Ако је судити по систематизацији радних мјеста, институцијама Босне и Херцеговине у овом тренутку недостаје око 3.000 радника с обзиром на то да је на том нивоу власти систематизовано укупно 18.598 радних мјеста, а према посљедњим информацијама, попуњена су "свега" 15.592.

- Ми се сада не морамо натезати с тим и институцијама које су биле доведене у проблеме због кадрова, па су запошљавале на одређено. Ово сада погодује институцијама, али нама је створило проблеме. Прво нам Савјет министара каже да никоме не дајемо ништа, онда Управни инспекторат каже то је незаконито, дај им све и то је изазвало навалу на нас - истакао је Акшамија.

Према незваничним информацијама већ се расписује све више конкурса, и поред тога што је рјешење Управног инспектората ступило на снагу крајем прошле године. Конкурса би сасвим сигурно било и више да су захтјеви ранијег сазива Савјета министара БиХ били уредни. Наводно, министри из ранијег сазива већ су били послали захтјеве за ново запошљавање, међутим Агенција их је вратила на дораду, а у међувремену је дошло до именовања новог сазива Савјета министара БиХ тако да дорађени захтјеви још нису дошли до Агенције.

Оно што је занимљиво јесте да ће Агенција за државну службу у сваком случају гдје буџетом имају одобрена средства за плате, на основу захтјева институције, расписивати конкурсе и попуњавати радна мјеста, и практично Савјет министара БиХ неће имати могућности да то заустави, осим да институцијама ускрати буџетска средства.

- Ако не извршим рјешење управног инспектора мени ће суд пуцати казне. Ако, са друге стране, не извршим закључак Савјета министара БиХ, могу ме смијенити, али неизвршавање рјешења управног инспектора се кажњава - рекао је Акшамија.

Занимљиво је да се Агенција за државну службу уопште није жалила на рјешење управног инспектора, јер како су нам рекли у самој Агенцији, стручни колегијум који се састоји од десет правника закључио је да нема разлога за жалбу.

О овоме проблему, јуче се говорило и на сједници Савјета министара БиХ, међутим након сједнице у саопштењу ово питање није ни споменуто.

Коментари 0
Повезане вијести
Савјет министара БиХ купује ауто од 320.000 КМ и крши властити Правилник Савјет министара БиХ купује ауто од 320.000 КМ и крши властити Правилник
Вјештачка интелигенција мијења људе; 14 милиона радних мјеста мање у наредних пет година Вјештачка интелигенција мијења људе; 14 милиона радних мјеста мање у наредних пет година
Усвојена политика плата и накнада до 2026. године Усвојена политика плата и накнада до 2026. године
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    33m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 10m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 44m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 58m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 2m
    1