СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“

31.05.2023. 08:45
0
ИЗВОР: katera.news

Фочански СДС успротивио се Приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ а.д. Фоча од 500.000 марака.

Овај приједлог наћи ће се на дневном реду локалног парламента у четвртак, 1. јуна, а одборници СДС-а су затражили  одговорност претходног руководства предузећа и надзорног одбора за лоше стање и велике дугове.

На конференцији за медије, чланови СДС-а изнијели су податак да је предузеће „Извор“ у минусу 800.000 марака, а да се са новим задужењем не могу ријештити нагомилани проблеми, попут замућења воде и бројних дугова.

Предсједник фочанског СДС-а Огњен Бодирога категорично је истакао да овај странка не подржава кредитно задужење  „Извора“ у износу од пола милиона марака прије него се истражи и утврди одговорност за лоше пословање.

Према његовим ријечима, „Извор“ у стање које је близу колапса нису довели грађани Фоче, већ претходно руководство и општина Фоча.

-  Не можемо подржати ову одлуку јер ми тражимо одговорност ко је довео предузеће, које је 2016. године пословало у плусу преко 200.000 марака, а сада је у минусу између 700.000 и 800.000 марака. Тражимо утврђивање одговорности за довођење предузећа на те ниске гране – истакао је Бодирога.

Како истиче, Општина Фоча је од септембра 2020. до фебруара 2023. године фирми ЗР Перишић фактурисала преко 450.000 КМ јавних набавки.

- Зашто предузеће ПВиК Извор Фоча није добило могућност да изводи грађевинске радове за које има сву потребну механизацију и људство? – упитао је Бодирога, истичући да је укупно стање у општини Фоча веома лоше, а да највише испаштају становници.

Он наводи да су готово сва предузећа у Фочи у минису или пред колапсом, те да је осим „Извора“ у минусу градска апотека, те да ништа боље стање није ни у јавним и републичким установама попут НП „Сутјеска“.

- Радници „Сутјеске“ штрајкују у сред туристичке сезоне и посљедњу су плату примили за месец јануар – рекао је Бодирога.

Бодирога је додао да је Универзитетска болница Фоча међу пет највећих пореских дужника у Републици Српској.

- Општина је у проблему, приказани дуг општине је 10,5 милиона, на то морамо додати и дуг „Извора“, градске апотеке Фоча, а с обзиром на то да ове године општина мора да врати преко милион марака кредита, а неће имати планирани прилив у буџет због смањеног прихода од ПДВ-а, ми морамо домаћински да послујемо. Ово тражи експертску скупштину како бисмо ми донијели кораке и одлуке како бисмо извадили општину, а самим тим и предузеће „Извор“ из проблема у којима се налазе – истакао је Бодирога.

Он је навео да се и сама локална управа налази у великом проблему јер су кредитна задужења вишемилионска, а приходи у буџет се смањују због мањег прилива ПДВ-а.

- Још један нови кредит, а без утврђивања одговорности за лоше пословање је превише истакао је Бодирога.

Милорад Костић, одборник СДС-а у фочанском парламенту, навео је да одборници ове партије већ дуже вријеме траже одржавање посебне сједнице на којој ће бити говора о стању у предузећу „Извор“, али да им то није омогућено.

- Инсистирамо да се утврди одговорност и Надзорног одбора овог предузећа због дугова, али и улога ШГ „Маглић“ и Општине Фоча због неспречавања и нерјешавања честог замућења воде, посебно када су обилне падавине чиме се угрожава јавно здравље становништва – рекао је Костић.

Он је додао да је Општина Фоча, на челу са начелником дужна је да спроводи одлуке о санитарној водозаштити.

- Снимили смо и документовали да на терену Лучка врела сјеку шуме, за коју тужилаштво и истражни органи треба да утврде је ли или није у зони санитарне заштите. Евидентно је, по свим налазима радних група, да сво замућење воде долази због радова, односно сјече шуме коју спроводи Шумско газдинство „Маглић“ - навео је Костић.

Коментари 0
Повезане вијести
Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
Погинуо директор Студентског дома у Фочи Погинуо директор Студентског дома у Фочи
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 40m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 13m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 20m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 17m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  11h 48m
  0