СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“

31.05.2023. 08:45
0
ИЗВОР: katera.news

Фочански СДС успротивио се Приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ а.д. Фоча од 500.000 марака.

Овај приједлог наћи ће се на дневном реду локалног парламента у четвртак, 1. јуна, а одборници СДС-а су затражили  одговорност претходног руководства предузећа и надзорног одбора за лоше стање и велике дугове.

На конференцији за медије, чланови СДС-а изнијели су податак да је предузеће „Извор“ у минусу 800.000 марака, а да се са новим задужењем не могу ријештити нагомилани проблеми, попут замућења воде и бројних дугова.

Предсједник фочанског СДС-а Огњен Бодирога категорично је истакао да овај странка не подржава кредитно задужење  „Извора“ у износу од пола милиона марака прије него се истражи и утврди одговорност за лоше пословање.

Према његовим ријечима, „Извор“ у стање које је близу колапса нису довели грађани Фоче, већ претходно руководство и општина Фоча.

-  Не можемо подржати ову одлуку јер ми тражимо одговорност ко је довео предузеће, које је 2016. године пословало у плусу преко 200.000 марака, а сада је у минусу између 700.000 и 800.000 марака. Тражимо утврђивање одговорности за довођење предузећа на те ниске гране – истакао је Бодирога.

Како истиче, Општина Фоча је од септембра 2020. до фебруара 2023. године фирми ЗР Перишић фактурисала преко 450.000 КМ јавних набавки.

- Зашто предузеће ПВиК Извор Фоча није добило могућност да изводи грађевинске радове за које има сву потребну механизацију и људство? – упитао је Бодирога, истичући да је укупно стање у општини Фоча веома лоше, а да највише испаштају становници.

Он наводи да су готово сва предузећа у Фочи у минису или пред колапсом, те да је осим „Извора“ у минусу градска апотека, те да ништа боље стање није ни у јавним и републичким установама попут НП „Сутјеска“.

- Радници „Сутјеске“ штрајкују у сред туристичке сезоне и посљедњу су плату примили за месец јануар – рекао је Бодирога.

Бодирога је додао да је Универзитетска болница Фоча међу пет највећих пореских дужника у Републици Српској.

- Општина је у проблему, приказани дуг општине је 10,5 милиона, на то морамо додати и дуг „Извора“, градске апотеке Фоча, а с обзиром на то да ове године општина мора да врати преко милион марака кредита, а неће имати планирани прилив у буџет због смањеног прихода од ПДВ-а, ми морамо домаћински да послујемо. Ово тражи експертску скупштину како бисмо ми донијели кораке и одлуке како бисмо извадили општину, а самим тим и предузеће „Извор“ из проблема у којима се налазе – истакао је Бодирога.

Он је навео да се и сама локална управа налази у великом проблему јер су кредитна задужења вишемилионска, а приходи у буџет се смањују због мањег прилива ПДВ-а.

- Још један нови кредит, а без утврђивања одговорности за лоше пословање је превише истакао је Бодирога.

Милорад Костић, одборник СДС-а у фочанском парламенту, навео је да одборници ове партије већ дуже вријеме траже одржавање посебне сједнице на којој ће бити говора о стању у предузећу „Извор“, али да им то није омогућено.

- Инсистирамо да се утврди одговорност и Надзорног одбора овог предузећа због дугова, али и улога ШГ „Маглић“ и Општине Фоча због неспречавања и нерјешавања честог замућења воде, посебно када су обилне падавине чиме се угрожава јавно здравље становништва – рекао је Костић.

Он је додао да је Општина Фоча, на челу са начелником дужна је да спроводи одлуке о санитарној водозаштити.

- Снимили смо и документовали да на терену Лучка врела сјеку шуме, за коју тужилаштво и истражни органи треба да утврде је ли или није у зони санитарне заштите. Евидентно је, по свим налазима радних група, да сво замућење воде долази због радова, односно сјече шуме коју спроводи Шумско газдинство „Маглић“ - навео је Костић.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Састанак је само тражење алибија јер излазите на изборе које је расписао ЦИК Миличевић: Састанак је само тражење алибија јер излазите на изборе које је расписао ЦИК
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Најчитаније
 • Душанов законик данас пуни 675 година
  22m
  1
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  14h 23m
  0
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  18h 45m
  4
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  19h 10m
  0
 • Лука Глигорић ученик генерације Средње школе „28. јуни“
  17h 0m
  1