СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“

31.05.2023. 08:45
0
ИЗВОР: katera.news

Фочански СДС успротивио се Приједлогу одлуке о давању гаранције општине Фоча за кредитно задужење ПВиК „ ИЗВОР“ а.д. Фоча од 500.000 марака.

Овај приједлог наћи ће се на дневном реду локалног парламента у четвртак, 1. јуна, а одборници СДС-а су затражили  одговорност претходног руководства предузећа и надзорног одбора за лоше стање и велике дугове.

На конференцији за медије, чланови СДС-а изнијели су податак да је предузеће „Извор“ у минусу 800.000 марака, а да се са новим задужењем не могу ријештити нагомилани проблеми, попут замућења воде и бројних дугова.

Предсједник фочанског СДС-а Огњен Бодирога категорично је истакао да овај странка не подржава кредитно задужење  „Извора“ у износу од пола милиона марака прије него се истражи и утврди одговорност за лоше пословање.

Према његовим ријечима, „Извор“ у стање које је близу колапса нису довели грађани Фоче, већ претходно руководство и општина Фоча.

-  Не можемо подржати ову одлуку јер ми тражимо одговорност ко је довео предузеће, које је 2016. године пословало у плусу преко 200.000 марака, а сада је у минусу између 700.000 и 800.000 марака. Тражимо утврђивање одговорности за довођење предузећа на те ниске гране – истакао је Бодирога.

Како истиче, Општина Фоча је од септембра 2020. до фебруара 2023. године фирми ЗР Перишић фактурисала преко 450.000 КМ јавних набавки.

- Зашто предузеће ПВиК Извор Фоча није добило могућност да изводи грађевинске радове за које има сву потребну механизацију и људство? – упитао је Бодирога, истичући да је укупно стање у општини Фоча веома лоше, а да највише испаштају становници.

Он наводи да су готово сва предузећа у Фочи у минису или пред колапсом, те да је осим „Извора“ у минусу градска апотека, те да ништа боље стање није ни у јавним и републичким установама попут НП „Сутјеска“.

- Радници „Сутјеске“ штрајкују у сред туристичке сезоне и посљедњу су плату примили за месец јануар – рекао је Бодирога.

Бодирога је додао да је Универзитетска болница Фоча међу пет највећих пореских дужника у Републици Српској.

- Општина је у проблему, приказани дуг општине је 10,5 милиона, на то морамо додати и дуг „Извора“, градске апотеке Фоча, а с обзиром на то да ове године општина мора да врати преко милион марака кредита, а неће имати планирани прилив у буџет због смањеног прихода од ПДВ-а, ми морамо домаћински да послујемо. Ово тражи експертску скупштину како бисмо ми донијели кораке и одлуке како бисмо извадили општину, а самим тим и предузеће „Извор“ из проблема у којима се налазе – истакао је Бодирога.

Он је навео да се и сама локална управа налази у великом проблему јер су кредитна задужења вишемилионска, а приходи у буџет се смањују због мањег прилива ПДВ-а.

- Још један нови кредит, а без утврђивања одговорности за лоше пословање је превише истакао је Бодирога.

Милорад Костић, одборник СДС-а у фочанском парламенту, навео је да одборници ове партије већ дуже вријеме траже одржавање посебне сједнице на којој ће бити говора о стању у предузећу „Извор“, али да им то није омогућено.

- Инсистирамо да се утврди одговорност и Надзорног одбора овог предузећа због дугова, али и улога ШГ „Маглић“ и Општине Фоча због неспречавања и нерјешавања честог замућења воде, посебно када су обилне падавине чиме се угрожава јавно здравље становништва – рекао је Костић.

Он је додао да је Општина Фоча, на челу са начелником дужна је да спроводи одлуке о санитарној водозаштити.

- Снимили смо и документовали да на терену Лучка врела сјеку шуме, за коју тужилаштво и истражни органи треба да утврде је ли или није у зони санитарне заштите. Евидентно је, по свим налазима радних група, да сво замућење воде долази због радова, односно сјече шуме коју спроводи Шумско газдинство „Маглић“ - навео је Костић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прекид електричне енергије у Палама и Фочи Прекид електричне енергије у Палама и Фочи
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Парастос страдалим Јабучанима у уторак Парастос страдалим Јабучанима у уторак
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 5m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 4m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 40m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 1m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 44m
    9