SDS Foča: Utvrditi odgovornost za loše poslovanje PViK „Izvora“

31.05.2023. 08:45
0
IZVOR: katera.news

Fočanski SDS usprotivio se Prijedlogu odluke o davanju garancije opštine Foča za kreditno zaduženje PViK „ IZVOR“ a.d. Foča od 500.000 maraka.

Ovaj prijedlog naći će se na dnevnom redu lokalnog parlamenta u četvrtak, 1. juna, a odbornici SDS-a su zatražili  odgovornost prethodnog rukovodstva preduzeća i nadzornog odbora za loše stanje i velike dugove.

Na konferenciji za medije, članovi SDS-a iznijeli su podatak da je preduzeće „Izvor“ u minusu 800.000 maraka, a da se sa novim zaduženjem ne mogu riještiti nagomilani problemi, poput zamućenja vode i brojnih dugova.

Predsjednik fočanskog SDS-a Ognjen Bodiroga kategorično je istakao da ovaj stranka ne podržava kreditno zaduženje  „Izvora“ u iznosu od pola miliona maraka prije nego se istraži i utvrdi odgovornost za loše poslovanje.

Prema njegovim riječima, „Izvor“ u stanje koje je blizu kolapsa nisu doveli građani Foče, već prethodno rukovodstvo i opština Foča.

-  Ne možemo podržati ovu odluku jer mi tražimo odgovornost ko je doveo preduzeće, koje je 2016. godine poslovalo u plusu preko 200.000 maraka, a sada je u minusu između 700.000 i 800.000 maraka. Tražimo utvrđivanje odgovornosti za dovođenje preduzeća na te niske grane – istakao je Bodiroga.

Kako ističe, Opština Foča je od septembra 2020. do februara 2023. godine firmi ZR Perišić fakturisala preko 450.000 KM javnih nabavki.

- Zašto preduzeće PViK Izvor Foča nije dobilo mogućnost da izvodi građevinske radove za koje ima svu potrebnu mehanizaciju i ljudstvo? – upitao je Bodiroga, ističući da je ukupno stanje u opštini Foča veoma loše, a da najviše ispaštaju stanovnici.

On navodi da su gotovo sva preduzeća u Foči u minisu ili pred kolapsom, te da je osim „Izvora“ u minusu gradska apoteka, te da ništa bolje stanje nije ni u javnim i republičkim ustanovama poput NP „Sutjeska“.

- Radnici „Sutjeske“ štrajkuju u sred turističke sezone i posljednju su platu primili za mesec januar – rekao je Bodiroga.

Bodiroga je dodao da je Univerzitetska bolnica Foča među pet najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj.

- Opština je u problemu, prikazani dug opštine je 10,5 miliona, na to moramo dodati i dug „Izvora“, gradske apoteke Foča, a s obzirom na to da ove godine opština mora da vrati preko milion maraka kredita, a neće imati planirani priliv u budžet zbog smanjenog prihoda od PDV-a, mi moramo domaćinski da poslujemo. Ovo traži ekspertsku skupštinu kako bismo mi donijeli korake i odluke kako bismo izvadili opštinu, a samim tim i preduzeće „Izvor“ iz problema u kojima se nalaze – istakao je Bodiroga.

On je naveo da se i sama lokalna uprava nalazi u velikom problemu jer su kreditna zaduženja višemilionska, a prihodi u budžet se smanjuju zbog manjeg priliva PDV-a.

- Još jedan novi kredit, a bez utvrđivanja odgovornosti za loše poslovanje je previše istakao je Bodiroga.

Milorad Kostić, odbornik SDS-a u fočanskom parlamentu, naveo je da odbornici ove partije već duže vrijeme traže održavanje posebne sjednice na kojoj će biti govora o stanju u preduzeću „Izvor“, ali da im to nije omogućeno.

- Insistiramo da se utvrdi odgovornost i Nadzornog odbora ovog preduzeća zbog dugova, ali i uloga ŠG „Maglić“ i Opštine Foča zbog nesprečavanja i nerješavanja čestog zamućenja vode, posebno kada su obilne padavine čime se ugrožava javno zdravlje stanovništva – rekao je Kostić.

On je dodao da je Opština Foča, na čelu sa načelnikom dužna je da sprovodi odluke o sanitarnoj vodozaštiti.

- Snimili smo i dokumentovali da na terenu Lučka vrela sjeku šume, za koju tužilaštvo i istražni organi treba da utvrde je li ili nije u zoni sanitarne zaštite. Evidentno je, po svim nalazima radnih grupa, da svo zamućenje vode dolazi zbog radova, odnosno sječe šume koju sprovodi Šumsko gazdinstvo „Maglić“ - naveo je Kostić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO) Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
Prekid električne energije u Istočnom Starom Gradu i Foči Prekid električne energije u Istočnom Starom Gradu i Foči
Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži Sutra slava SDS-a u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  22h 21m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  10h 50m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  17h 21m
  6
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  21h 36m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  11h 52m
  2