SDS Foča: Utvrditi odgovornost za loše poslovanje PViK „Izvora“

31.05.2023. 08:45
0
IZVOR: katera.news

Fočanski SDS usprotivio se Prijedlogu odluke o davanju garancije opštine Foča za kreditno zaduženje PViK „ IZVOR“ a.d. Foča od 500.000 maraka.

Ovaj prijedlog naći će se na dnevnom redu lokalnog parlamenta u četvrtak, 1. juna, a odbornici SDS-a su zatražili  odgovornost prethodnog rukovodstva preduzeća i nadzornog odbora za loše stanje i velike dugove.

Na konferenciji za medije, članovi SDS-a iznijeli su podatak da je preduzeće „Izvor“ u minusu 800.000 maraka, a da se sa novim zaduženjem ne mogu riještiti nagomilani problemi, poput zamućenja vode i brojnih dugova.

Predsjednik fočanskog SDS-a Ognjen Bodiroga kategorično je istakao da ovaj stranka ne podržava kreditno zaduženje  „Izvora“ u iznosu od pola miliona maraka prije nego se istraži i utvrdi odgovornost za loše poslovanje.

Prema njegovim riječima, „Izvor“ u stanje koje je blizu kolapsa nisu doveli građani Foče, već prethodno rukovodstvo i opština Foča.

-  Ne možemo podržati ovu odluku jer mi tražimo odgovornost ko je doveo preduzeće, koje je 2016. godine poslovalo u plusu preko 200.000 maraka, a sada je u minusu između 700.000 i 800.000 maraka. Tražimo utvrđivanje odgovornosti za dovođenje preduzeća na te niske grane – istakao je Bodiroga.

Kako ističe, Opština Foča je od septembra 2020. do februara 2023. godine firmi ZR Perišić fakturisala preko 450.000 KM javnih nabavki.

- Zašto preduzeće PViK Izvor Foča nije dobilo mogućnost da izvodi građevinske radove za koje ima svu potrebnu mehanizaciju i ljudstvo? – upitao je Bodiroga, ističući da je ukupno stanje u opštini Foča veoma loše, a da najviše ispaštaju stanovnici.

On navodi da su gotovo sva preduzeća u Foči u minisu ili pred kolapsom, te da je osim „Izvora“ u minusu gradska apoteka, te da ništa bolje stanje nije ni u javnim i republičkim ustanovama poput NP „Sutjeska“.

- Radnici „Sutjeske“ štrajkuju u sred turističke sezone i posljednju su platu primili za mesec januar – rekao je Bodiroga.

Bodiroga je dodao da je Univerzitetska bolnica Foča među pet najvećih poreskih dužnika u Republici Srpskoj.

- Opština je u problemu, prikazani dug opštine je 10,5 miliona, na to moramo dodati i dug „Izvora“, gradske apoteke Foča, a s obzirom na to da ove godine opština mora da vrati preko milion maraka kredita, a neće imati planirani priliv u budžet zbog smanjenog prihoda od PDV-a, mi moramo domaćinski da poslujemo. Ovo traži ekspertsku skupštinu kako bismo mi donijeli korake i odluke kako bismo izvadili opštinu, a samim tim i preduzeće „Izvor“ iz problema u kojima se nalaze – istakao je Bodiroga.

On je naveo da se i sama lokalna uprava nalazi u velikom problemu jer su kreditna zaduženja višemilionska, a prihodi u budžet se smanjuju zbog manjeg priliva PDV-a.

- Još jedan novi kredit, a bez utvrđivanja odgovornosti za loše poslovanje je previše istakao je Bodiroga.

Milorad Kostić, odbornik SDS-a u fočanskom parlamentu, naveo je da odbornici ove partije već duže vrijeme traže održavanje posebne sjednice na kojoj će biti govora o stanju u preduzeću „Izvor“, ali da im to nije omogućeno.

- Insistiramo da se utvrdi odgovornost i Nadzornog odbora ovog preduzeća zbog dugova, ali i uloga ŠG „Maglić“ i Opštine Foča zbog nesprečavanja i nerješavanja čestog zamućenja vode, posebno kada su obilne padavine čime se ugrožava javno zdravlje stanovništva – rekao je Kostić.

On je dodao da je Opština Foča, na čelu sa načelnikom dužna je da sprovodi odluke o sanitarnoj vodozaštiti.

- Snimili smo i dokumentovali da na terenu Lučka vrela sjeku šume, za koju tužilaštvo i istražni organi treba da utvrde je li ili nije u zoni sanitarne zaštite. Evidentno je, po svim nalazima radnih grupa, da svo zamućenje vode dolazi zbog radova, odnosno sječe šume koju sprovodi Šumsko gazdinstvo „Maglić“ - naveo je Kostić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bodiroga na odavanju počasti za 3.267 ubijenih Srba u Kravici: SDS uvijek sa svojim narodom Bodiroga na odavanju počasti za 3.267 ubijenih Srba u Kravici: SDS uvijek sa svojim narodom
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen SDS ide na izbore bez obzira što je račun ugašen
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    18h 31m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    9h 12m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    18h 31m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    14h 45m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    5h 24m
    0