СДС створена да служи народу и Српској

11.07.2020. 22:04
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Начелник општине Соколац Милован Бјелица на званичној страници Општине Соколац обратио се грађанима поводом крсне славе Српске демократске странке и 30-годишњице од оснивања СДС-а. 

Текст преносимо у цјелости.

Српска демократска странка аутентични је демократски израз српског народа западно од Дрине. Она је наша најстарија политичка партија и једина која и данас у свом називу има ријечи српска и демократска. Као таква она има обавезу да буде боља од других, да буде испред других. Не само у смислу освајања власти, већ посебно у прихватању и уграђивању демократских тековина и модерне политичке праксе у друштво Републике Српске.

Ми смо увијек водили аутентичну политику. Политику која је прије свега заступала интересе нашег народа западно од Дрине. То је јасно свима који су пратили и посматрали политички живот код нас од почетка вишестраначја до дана данашњег. То је видиљиво и из тога да испостава ниједне странке која је основана у Србији није могла да у народу изазове већу пажњу и подршку. Недостајала им је аутентичност и разумијевање менталитета људи. То представља одличан показатељ да је наш народ и у некадашњој БиХ, као и сада у Републици Српској свој на своме, да има аутентично размишљање, своју борбу за слободу, своје политичко, културно и свако друго организовање. Српски народ није једноцентричан већ полицентричан.

Када се осврнем на тридесет година странке чијем сам развоју и сам дао допринос о којем ће суд дати они који ће доћи, не могу а да не констатујем да сам у Српску демократску странку уградио половину свог живота. Градила је она мене, често и више него ја њу.

Започињући политичко организовање у временима превирања многи су одбили да стану на чело СДС, плашећи се и сумњајући у остварење идеја које су утемељили људи који се могу сматрати очевима оснивачима Републике Српске.

Сада када се осврнемо можемо да видимо да су др Караџић, Екмечић, Леовац, Кољевић, Буха и други имали право, да су њихова предвиђања и идеје биле оствариве. Но,онда, мени младићу од тридесет година то је било више ствар осјећаја и неког авантуристичког духа, да се ухватим у коштац са нечим што су многи образованији и познатији људи нашег краја одбили, него рационалан избор.

Они који свему приступају искључиво опортунистички нису ни свјесни шта значи припадати. Градити и бити дио нечега што надилази политику, ону свакондевну борбу за остваривање неких планова и интереса. Да је та припадност СДС-у само прагматичност не би било смисла остајати ту када су наступали теши дани, дани пуни муке патње, затварања. Неко је негдје рекао да на припадност СДС-у гледа као на избор клуба за који ће да навија.

Није потпуно рационална одлука али је ту она спремност да се издрже неки лоши дани, да се претрпе порази и да се радује новим побједама. Можда нико на политичком небу Републике Српске није свјеснији да побједе као ни порази не трају вјечно. Ми смо имали срећу да започнемо побједама, да кренемо у непознато и да покушамо учинити нешто што до тада није било замисливо. Успјели смо јер смо били отворена срца и јер смо препознали тренутак промјена у свијету. Промјена које су долазиле и код нас.

Важно је да се и овога тридесетог Петровдана Српске демократске странке присјетимо свих страдалих за Републику Српску. Да поменемо осниваче, посланике првог сазива, одборнике и чланове који више нису међу живима.

Да се у нашим молитвама нађу они који и даље страдају за Републику Српску у хашким тамницама. Да не заборавимо да се одужујемо дјеци страдалих, несталих и инвалида Отаџбинског рата. Да дигнемо глас за бољи положај борачке популације.

Честитам свим оснивачима наш заједники празник и нашу крсну славу. Честитам и младим људима који су за свој политички пут одабрали СДС, да тако дају допринос бољој и љепшој Српској. Млади су потребни странци, али не треба да забораве да су старији важни да пренесу своје искуство, јер не каже се џаба, да је свако добар примјер, бар како не треба радити ако ништа друго. Код нас се често говори о новим људима па се заборавља на важност континуитета који једино Српска демократска странка има.

Тридесет година Српске демократске странке је озбиљан јубилеј. Јубилеј који не можемо да прославимо како би жељели, због епидемије и свих проблема, али којем се сви чланови и симпатизери од срца радују, свјесни да ће бити прослављања и прослава и још много рођендана.

На многаја љета!

Коментари 0
Повезане вијести
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Пронађено рјешење за плате радника СДС-а Пронађено рјешење за плате радника СДС-а
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    19h 0m
    0
  • Крађа у Палама
    17h 18m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 45m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 33m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 54m
    0