Шеховац: „Игманове“ дјевојке су из нашег града и заслужују услове какве имају и остали кошаркашки клубови (ФОТО)

18.05.2023. 11:14
0
ИЗВОР: katera.news

Посљедњих година у наш град спортисти су донијели велики број медаља, највише оних из појединачних спортова. Али наш град првог дана априла ове године обрадовале су кошаркашице „Игмана“ када су постале републичке првакиње. Оне су тако обезбиједиле играње у Премијер лиги БиХ у наредној сезони. Истина, није први пут да су „Игманке“ доспјеле до вишег нивоа такмичења, али овај пут, уз подмлађену екипу, „пуцају“ на улазак у плеј-оф Премијер лиге БиХ.

Да су дјевојке током читаве 2022/2023. сезоне биле на врхунском нивоу, говори и чињеница да су имале само један пораз и 15 побједа, а понос не крије ни њихов тренер Зоран Шеховац.

- Екипа у претходној сезони није у игри имала слабе тачке вриједне помена, тек ситне пропусте, за чију исправку имамо довољно времена до почетка сезоне, у октобру. Задатак који су испуњавале на утакмицама је била одговорна игра и прављење резултата у првом полувремену да би у другом дијелу подмлађени дио екипе, са што мање треме преузимао одговорност – рекао је Шеховац за портал Катера.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Како додаје, задовољство овим успјехом лежи у чињеници да је, осим титуле првака, остварено још зацртаних циљева.

- Подмладили смо екипу и тиме још више подстакли млађе генерације за бављење кошарком, док смо уласком у нову дворану добили већи публицитет у нашем граду. Уласком у нову дворану омогућен нам је и квалитетнији тренажни процес у дворани са кошаркашким димензијама и предност домаћег терена на утакмицама – наводи нам шеф струке „Игмана“.

Спомињући улазак у нову дворану на Тргу „Србија“, Шеховац нам открива и један од изазова са којим се клуб сусреће - непостојање адекватне дворане за првенствене утакмице.

- Чињеница је да су наше дјевојке играле Премијер лигу више од једне сезоне у Федералном дијелу Илиџе КСЦ „Сабит Хаџић“, гдје је долазило врло мало публике и гдје нисмо имали тренажне процесе што се одразило и на саму игру. Захвални смо директору дворане и особљу дворане КСЦ „Сабит Хаџић“ на више него коректној сарадњи. Отварањем нове дворане на Тргу „Србија“ добили смо боље услове за тренирање, а самим тим бољу игру на домаћем терену. Надамо се наставку сарадње са Општином Источно Ново Сарајево, којој смо, такође, захвални на коректној сарадњи, и наставку кориштења дворане – појашњава Шеховац.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Туђа дворана значила је мали број навијача, те су, како истиче, на финалној утакмици за првака Српске, велика побједа биле и пуне трибине истинских љубитеља кошарке.

Шеховац сматра да је проблем дворане, што се тиче женског састава, ријешен јер би, како наглашава, било крајње неодговорно да се оспори успјех, према његовим ријечима, једног од најуспјешнијих спортских колектива у Источном Сарајеву.

Како објашњава наш саговорник, дворана је одобрена само женском сениорском саставу, те до октобра морају ријешити проблем дворане за играње и тренирање мушког сениорског састава.

- Мушки сениорски састав је прије неколико година био првак Друге мушке лиге Републике Српске - исток, али због неадекватних услова нисмо се могли такмичити у Првој лиги Републике Српске. Ове сезоне „Игманови“ сениори ће у Другој мушкој лиги Републике Српске наступати са подмлађеним саставом, потпомогнути са неколико искусних играча, са амбицијом поновног освајања титуле – рекао је он.

Од самог оснивања, клуб велику подршку, како наводи Шеховац, има од општине Источна Илиџа, гдје им је, поводом освајања титуле, уприличен и пријем. На пријему, Шеховац је новинарима рекао да су у плану и двије дјевојке које би појачале екипу.

- Од општине Источна Илиџа имамо велику подршку од самог оснивања клуба, те се овом приликом захваљујемо начелнику Маринку Божовићу на наградама и пријему који нам је припремио. Имена и позиције „Игманових“ појачања ћемо моћи открити тек наредног мјесеца кад будемо договорили увећање из буџета Града Источно Сарајево за ОКК „Игман Источна Илиџа“ у сезони 2023/2024. – наводи Шеховац.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Не зависе само појачања од средстава из Града Источно Сарајево, него и испуњавање зацртаних циљева ових младих дјевојака за сезону у државном такмичењу.

- Амбиција у наредној сезони је средина табеле, а уз два појачања и улазак у плеј-оф Премијер лиге БиХ што, опет наглашавам, зависи од издвојених средстава од Града Источно Сарајево и проналажења спонзора. „Игманове“ дјевојке су из нашег града и заслужују услове какве имају и остали кошаркашки клубови – истиче Шеховац.

Дјевојке до јула, када је планирана краћа пауза, очекују кампови и љетни турнири, док припреме за сезону почињу средином августа. „Игманке“, како нам открива њихов капитен Маријана Шеховац, у сезону и приреме за исту улазе без притиска.

- Претходне три сезоне смо са скоро истим саставом играли највиши ранг такмичења, тако да нема притиска. Ако се све коцкице посложе и добијемо све неопходне услове, наредне сезоне ћемо се вратити у Премијер лигу. Млађим играчицама у тиму је сигурно и титула, као и играње у вишем рангу додатни вјетар у леђа – наводи она за портал Катера.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Она сматра да је рано говорити о очекивањима за наредну сезону, али открива да је примарни циљ опстанак у лиги. Уз обезбјеђивање одговарајуће финансијске подршке, наводи да се амбиције и коначна позиција на табели могу повећати.

Шеховац истиче да је посебно поносна што клуб краси одлична атмосфера, као и однос пун међусобног подржавања, али и да сваки дан код ових дјевојака мора бити добро испланиран.

- Седмица почиње пословним или школским обавезама а послије тога слиједи сениорски тренинг, којег имамо сваки дан. Такође, како радим и као тренер у клубу, уз то све се морају уклопити и тренинзи са омладинским категоријама, што је минимално пет дана у седмици. Викендом радимо и индивидуалне тренинге. Кад се уходате све иде доста лакше – наводи она.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Организација им, како објашњава, омогућава да не запоставе ни друштвени живот, а уз добар план, иако понекад напорно, могу се ускладити све, како пословне тако и школске, обавезе са тренинзима.

- Док је жеља пристуна, све је могуће – искрена је наша саговорница, која је, за крај нашег разговора, још једном подсјетила на значај спорта.

- Свједоци смо да је данас много лоших ствари које су лако доступне и које негативано утичу на дјецу. Спорт има велики утицај у усмјеравању и развоју дјеце, јер се дјеца уче дисциплини, толеранцији, тимском раду и развија се радна навика која им јача карактер и даје самопуздање. Сматрам да свако дијете треба у раној животној доби почети са бављањем спортом – закључила је Шеховац.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 9m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    15h 42m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 23m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    20h 34m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 18m
    13