Šehovac: „Igmanove“ djevojke su iz našeg grada i zaslužuju uslove kakve imaju i ostali košarkaški klubovi (FOTO)

18.05.2023. 11:14
0
IZVOR: katera.news

Posljednjih godina u naš grad sportisti su donijeli veliki broj medalja, najviše onih iz pojedinačnih sportova. Ali naš grad prvog dana aprila ove godine obradovale su košarkašice „Igmana“ kada su postale republičke prvakinje. One su tako obezbijedile igranje u Premijer ligi BiH u narednoj sezoni. Istina, nije prvi put da su „Igmanke“ dospjele do višeg nivoa takmičenja, ali ovaj put, uz podmlađenu ekipu, „pucaju“ na ulazak u plej-of Premijer lige BiH.

Da su djevojke tokom čitave 2022/2023. sezone bile na vrhunskom nivou, govori i činjenica da su imale samo jedan poraz i 15 pobjeda, a ponos ne krije ni njihov trener Zoran Šehovac.

- Ekipa u prethodnoj sezoni nije u igri imala slabe tačke vrijedne pomena, tek sitne propuste, za čiju ispravku imamo dovoljno vremena do početka sezone, u oktobru. Zadatak koji su ispunjavale na utakmicama je bila odgovorna igra i pravljenje rezultata u prvom poluvremenu da bi u drugom dijelu podmlađeni dio ekipe, sa što manje treme preuzimao odgovornost – rekao je Šehovac za portal Katera.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Kako dodaje, zadovoljstvo ovim uspjehom leži u činjenici da je, osim titule prvaka, ostvareno još zacrtanih ciljeva.

- Podmladili smo ekipu i time još više podstakli mlađe generacije za bavljenje košarkom, dok smo ulaskom u novu dvoranu dobili veći publicitet u našem gradu. Ulaskom u novu dvoranu omogućen nam je i kvalitetniji trenažni proces u dvorani sa košarkaškim dimenzijama i prednost domaćeg terena na utakmicama – navodi nam šef struke „Igmana“.

Spominjući ulazak u novu dvoranu na Trgu „Srbija“, Šehovac nam otkriva i jedan od izazova sa kojim se klub susreće - nepostojanje adekvatne dvorane za prvenstvene utakmice.

- Činjenica je da su naše djevojke igrale Premijer ligu više od jedne sezone u Federalnom dijelu Ilidže KSC „Sabit Hadžić“, gdje je dolazilo vrlo malo publike i gdje nismo imali trenažne procese što se odrazilo i na samu igru. Zahvalni smo direktoru dvorane i osoblju dvorane KSC „Sabit Hadžić“ na više nego korektnoj saradnji. Otvaranjem nove dvorane na Trgu „Srbija“ dobili smo bolje uslove za treniranje, a samim tim bolju igru na domaćem terenu. Nadamo se nastavku saradnje sa Opštinom Istočno Novo Sarajevo, kojoj smo, takođe, zahvalni na korektnoj saradnji, i nastavku korištenja dvorane – pojašnjava Šehovac.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Tuđa dvorana značila je mali broj navijača, te su, kako ističe, na finalnoj utakmici za prvaka Srpske, velika pobjeda bile i pune tribine istinskih ljubitelja košarke.

Šehovac smatra da je problem dvorane, što se tiče ženskog sastava, riješen jer bi, kako naglašava, bilo krajnje neodgovorno da se ospori uspjeh, prema njegovim riječima, jednog od najuspješnijih sportskih kolektiva u Istočnom Sarajevu.

Kako objašnjava naš sagovornik, dvorana je odobrena samo ženskom seniorskom sastavu, te do oktobra moraju riješiti problem dvorane za igranje i treniranje muškog seniorskog sastava.

- Muški seniorski sastav je prije nekoliko godina bio prvak Druge muške lige Republike Srpske - istok, ali zbog neadekvatnih uslova nismo se mogli takmičiti u Prvoj ligi Republike Srpske. Ove sezone „Igmanovi“ seniori će u Drugoj muškoj ligi Republike Srpske nastupati sa podmlađenim sastavom, potpomognuti sa nekoliko iskusnih igrača, sa ambicijom ponovnog osvajanja titule – rekao je on.

Od samog osnivanja, klub veliku podršku, kako navodi Šehovac, ima od opštine Istočna Ilidža, gdje im je, povodom osvajanja titule, upriličen i prijem. Na prijemu, Šehovac je novinarima rekao da su u planu i dvije djevojke koje bi pojačale ekipu.

- Od opštine Istočna Ilidža imamo veliku podršku od samog osnivanja kluba, te se ovom prilikom zahvaljujemo načelniku Marinku Božoviću na nagradama i prijemu koji nam je pripremio. Imena i pozicije „Igmanovih“ pojačanja ćemo moći otkriti tek narednog mjeseca kad budemo dogovorili uvećanje iz budžeta Grada Istočno Sarajevo za OKK „Igman Istočna Ilidža“ u sezoni 2023/2024. – navodi Šehovac.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Ne zavise samo pojačanja od sredstava iz Grada Istočno Sarajevo, nego i ispunjavanje zacrtanih ciljeva ovih mladih djevojaka za sezonu u državnom takmičenju.

- Ambicija u narednoj sezoni je sredina tabele, a uz dva pojačanja i ulazak u plej-of Premijer lige BiH što, opet naglašavam, zavisi od izdvojenih sredstava od Grada Istočno Sarajevo i pronalaženja sponzora. „Igmanove“ djevojke su iz našeg grada i zaslužuju uslove kakve imaju i ostali košarkaški klubovi – ističe Šehovac.

Djevojke do jula, kada je planirana kraća pauza, očekuju kampovi i ljetni turniri, dok pripreme za sezonu počinju sredinom avgusta. „Igmanke“, kako nam otkriva njihov kapiten Marijana Šehovac, u sezonu i prireme za istu ulaze bez pritiska.

- Prethodne tri sezone smo sa skoro istim sastavom igrali najviši rang takmičenja, tako da nema pritiska. Ako se sve kockice poslože i dobijemo sve neophodne uslove, naredne sezone ćemo se vratiti u Premijer ligu. Mlađim igračicama u timu je sigurno i titula, kao i igranje u višem rangu dodatni vjetar u leđa – navodi ona za portal Katera.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ona smatra da je rano govoriti o očekivanjima za narednu sezonu, ali otkriva da je primarni cilj opstanak u ligi. Uz obezbjeđivanje odgovarajuće finansijske podrške, navodi da se ambicije i konačna pozicija na tabeli mogu povećati.

Šehovac ističe da je posebno ponosna što klub krasi odlična atmosfera, kao i odnos pun međusobnog podržavanja, ali i da svaki dan kod ovih djevojaka mora biti dobro isplaniran.

- Sedmica počinje poslovnim ili školskim obavezama a poslije toga slijedi seniorski trening, kojeg imamo svaki dan. Takođe, kako radim i kao trener u klubu, uz to sve se moraju uklopiti i treninzi sa omladinskim kategorijama, što je minimalno pet dana u sedmici. Vikendom radimo i individualne treninge. Kad se uhodate sve ide dosta lakše – navodi ona.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Organizacija im, kako objašnjava, omogućava da ne zapostave ni društveni život, a uz dobar plan, iako ponekad naporno, mogu se uskladiti sve, kako poslovne tako i školske, obaveze sa treninzima.

- Dok je želja pristuna, sve je moguće – iskrena je naša sagovornica, koja je, za kraj našeg razgovora, još jednom podsjetila na značaj sporta.

- Svjedoci smo da je danas mnogo loših stvari koje su lako dostupne i koje negativano utiču na djecu. Sport ima veliki uticaj u usmjeravanju i razvoju djece, jer se djeca uče disciplini, toleranciji, timskom radu i razvija se radna navika koja im jača karakter i daje samopuzdanje. Smatram da svako dijete treba u ranoj životnoj dobi početi sa bavljanjem sportom – zaključila je Šehovac.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Komentari 0
Povezane vijesti
Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO) Mlada slikarka Valentina Stojanović sama kreirala i sašila svoju matursku haljinu (FOTO)
Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići Luka Gligorić: Uz dobru organizaciju moguće je sve postići
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    10h 32m
    3
  • Zemljotres u BiH
    12h 7m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    20h 31m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    19h 28m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    14h 11m
    9