Шеховац: Протеклу годину обиљежили добри резултати у свим сегментима рада

28.01.2022. 16:12
0
ИЗВОР: Катера

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац, на редовној конференцији за новинаре, оцијенио је да је стање безбједности у 2021. години на подручју ове управе било стабилно и задовољавајуће у свим сегменима полицијског дјеловања.

- Забиљежен је смањење броја кривичних дјела за 5%, па је укупно евидентирано 540 кривичних дјела, 486 је расвијетљено, од тога 121 по непознатом починиоцу и 356 кривичних дјела по познатом. Коефицијент расвијетљености по непознатом износи 65,7% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела за протеклу годину 88% - рекао је Шеховац.

Он је додао да су евидентирана четири  кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, три крађе путничких возила, од којих су двије расвијетљене, те да је одузето више путничких аутомобила и ауто-дијелова који су били предмет крађа на подручју ФБиХ, као Интерплових потјерница.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму нису евидентирана, а укупан број нарушавања јавног реда и мира у односу на протеклу годину смањен је за 28%.  Укупан број саобраћајних незгода смањен је за 3,7% , као и број незгода са смртно страдалим лицима.

Начелник Шеховац истакао је добре резултате у области органозованог криминалитета остварене кроз акције кодног назива Каспер 1 и 2, као и редован рад полицијских службеника у којима је заплијењено преко стотину килограма опојне дроге, пронађена лабораторија за вјештачки узгој марихуане, 52 стабљике индијске конопље и опојне дроге кокаин, спид и екстази.

- Обрађено је 420 предмета, поднесено 24 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 33 лица за 27 кривичних дјела, издато 362 прекршајна налога и поднесен 31 захтјев за покретање пркршајног поступка - рекао је Шеховац.

У области привредног кримиланитета обрађено је 47 предмета поднесено 34 извјештаја надлежном тужилаштву против 42 лица. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 1.182.901,00КМ, а стечена противправна имовинска корист износи 427.755,00КМ.

Евидентирано је 439 кривичних дјела из области општег криминалитета од којих је 200 против имовине.

Шеховац је рекао да је забиљежено 474 нарушавања јавног реда и мира а санкционисано 538 лица., те да је поднесено 77 захтјева за покретње прекршајног поступка и издато 479 прекршајних налога.

- У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и туча и физички напад. Догодило се 676 саобраћајних незога, четири са смртно страдалим лицима, 44 са теже повријеђеним лицима, 113 са лакше повријеђеним лицима и 515 са материјаном штетом - објаснио је он.

Регистровано је 36.640 прекршаја из области саобраћаја, док су из саобраћаја искључено 1919 возача, највише због вожње под дејством алкохола, 1378 возача и 207 возила.

- Планске превентивно-репресивне активности у протеклој години су остварене, неке од њих ће у континуитету бити настављене, успјешно су обављена обезбјеђења јавних скупова, страних делегација, као и обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини, која још траје - додао је Шеховац.

Начелник Шеховац додао је да је у протеклој години остварена јако добра сарадња са судовима, тужилаштвима, локалном заједницом, републичким и општинским инспекцијским органима.

Шеховац се захвалио медијима који су, према његовим ријечима,  у протеклој години показали висок степен професионализма, те правовремено и објективно информисали јавност о раду ПУ Источно Сарајево.

На оптужбе новинара Слободана Васковића не жели да коментарише

Начелник Шеховац је на питање новинара да прокоментарише све чешће оптужбе новинара Слободана Васковића, који на свом блогу често помиње начелника ПУ Источно Сарајево, рекао да такве објаве не жели да коментарише.

- Нити желим, нити имам намјеру на било који начин да то коментаришем - рекао је Шеховац.

Како сазнајемо, Шеховац је поднио кривичну пријаву и грађанску тужбу против Слободана Васковића.

Коментари 0
Повезане вијести
У Рогатици пронађени оружје и муниција У Рогатици пронађени оружје и муниција
Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила Сокочани ухапшени због сумње да су намјеравали полицајцима запалити возила
Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
Најчитаније
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    20h 44m
    1
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    17h 2m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    14h 29m
    1
  • Угашена четири млада живота у БиХ
    2h 45m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    18h 23m
    0