Šehovac: Proteklu godinu obilježili dobri rezultati u svim segmentima rada

28.01.2022. 16:12
0
IZVOR: Katera

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, na redovnoj konferenciji za novinare, ocijenio je da je stanje bezbjednosti u 2021. godini na području ove uprave bilo stabilno i zadovoljavajuće u svim segmenima policijskog djelovanja.

- Zabilježen je smanjenje broja krivičnih djela za 5%, pa je ukupno evidentirano 540 krivičnih djela, 486 je rasvijetljeno, od toga 121 po nepoznatom počiniocu i 356 krivičnih djela po poznatom. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom iznosi 65,7% dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela za proteklu godinu 88% - rekao je Šehovac.

On je dodao da su evidentirana četiri  krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, tri krađe putničkih vozila, od kojih su dvije rasvijetljene, te da je oduzeto više putničkih automobila i auto-dijelova koji su bili predmet krađa na području FBiH, kao Interplovih potjernica.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nisu evidentirana, a ukupan broj narušavanja javnog reda i mira u odnosu na proteklu godinu smanjen je za 28%.  Ukupan broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 3,7% , kao i broj nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Načelnik Šehovac istakao je dobre rezultate u oblasti organozovanog kriminaliteta ostvarene kroz akcije kodnog naziva Kasper 1 i 2, kao i redovan rad policijskih službenika u kojima je zaplijenjeno preko stotinu kilograma opojne droge, pronađena laboratorija za vještački uzgoj marihuane, 52 stabljike indijske konoplje i opojne droge kokain, spid i ekstazi.

- Obrađeno je 420 predmeta, podneseno 24 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 33 lica za 27 krivičnih djela, izdato 362 prekršajna naloga i podnesen 31 zahtjev za pokretanje prkršajnog postupka - rekao je Šehovac.

U oblasti privrednog krimilaniteta obrađeno je 47 predmeta podneseno 34 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 42 lica. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.182.901,00KM, a stečena protivpravna imovinska korist iznosi 427.755,00KM.

Evidentirano je 439 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta od kojih je 200 protiv imovine.

Šehovac je rekao da je zabilježeno 474 narušavanja javnog reda i mira a sankcionisano 538 lica., te da je podneseno 77 zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka i izdato 479 prekršajnih naloga.

- U strukturi prekršaja najčešći su vrijeđanje i tuča i fizički napad. Dogodilo se 676 saobraćajnih nezoga, četiri sa smrtno stradalim licima, 44 sa teže povrijeđenim licima, 113 sa lakše povrijeđenim licima i 515 sa materijanom štetom - objasnio je on.

Registrovano je 36.640 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključeno 1919 vozača, najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 1378 vozača i 207 vozila.

- Planske preventivno-represivne aktivnosti u protekloj godini su ostvarene, neke od njih će u kontinuitetu biti nastavljene, uspješno su obavljena obezbjeđenja javnih skupova, stranih delegacija, kao i obezbjeđenje zimske turističke sezone na Jahorini, koja još traje - dodao je Šehovac.

Načelnik Šehovac dodao je da je u protekloj godini ostvarena jako dobra saradnja sa sudovima, tužilaštvima, lokalnom zajednicom, republičkim i opštinskim inspekcijskim organima.

Šehovac se zahvalio medijima koji su, prema njegovim riječima,  u protekloj godini pokazali visok stepen profesionalizma, te pravovremeno i objektivno informisali javnost o radu PU Istočno Sarajevo.

Na optužbe novinara Slobodana Vaskovića ne želi da komentariše

Načelnik Šehovac je na pitanje novinara da prokomentariše sve češće optužbe novinara Slobodana Vaskovića, koji na svom blogu često pominje načelnika PU Istočno Sarajevo, rekao da takve objave ne želi da komentariše.

- Niti želim, niti imam namjeru na bilo koji način da to komentarišem - rekao je Šehovac.

Kako saznajemo, Šehovac je podnio krivičnu prijavu i građansku tužbu protiv Slobodana Vaskovića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predavanje o vršnjačkom nasilju u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži Predavanje o vršnjačkom nasilju u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži
U Rogatici pronađeni oružje i municija U Rogatici pronađeni oružje i municija
Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
Najčitanije
  • Preminula novinarka Zorica Kusmuk
    1h 58m
    1
  • Pronađena Anastasija Kaurinović
    22h 47m
    1
  • Ugašena četiri mlada života u BiH
    4h 48m
    0
  • Preminuo prof. dr Darko Kalajdžić
    19h 5m
    0
  • Uskoro počinje zimsko računanje vremena – spavanje sat duže
    16h 32m
    1