Шеховац: Здравствени систем лош, морамо зауставити одлазак љекара из Болнице "Србија"

23.07.2021. 14:26
6
ИЗВОР: Катера

Одборници Скупштине града Источно Сарајево данас су усвојили измјену одлуке о кредитном задужењу града, којом је предвиђено преусмјеравање кредитних средстава у дијелу који се односи на општине Трново и Источно Ново Сарајево.

На захтјев општина, намјенска средства која су првобитно планирана за изградњу расвјете на Јахорини, требало преусмјерена су за изградњу Спортско-рекреационог центра у Трнову, док су средства планирана за завршетак објекта галерије "Кућански" у Источном Новом Сарајеву, преусмјерена за изградњу новог дјечијег вртића у тој локалној заједници.

Шеф Клуба одборника Српске демократске странке (СДС) у Скупштини града Источно Сарајево Горан Шеховац рекао је новинарима да нису против одлуке да се од новца намијењеног за завршетак изградње Галерије "Кућански" гради нови вртић, али поставља питање: - Ко ће и када завршити изградњу Галерије?

Слика

Шеховац је истакао да је чудно то што су раније из општине Источно Ново Сарајево стварали притисак ка граду Источно Сарајево да се заврши изградња Галерије "Кућански".

- А сада се дешава ситуација да већина у граду преусмјерава средства према неким својим потребама. Ми смо указали на то, али нисмо били против, јер ипак дјеца су наша дјеца и треба да смо увијек уз њих, да су нам они најпречи, али мислим и да би локална заједница требала бити та која ће изнаћи средства за градњу вртића - каже Шеховац.

Шеховац истиче да по питању Информације о стању секундарне и терцијарне здравствене заштите на подручју града Источно Сарајево за 2020. године главна критика опозиције се односи на критику цјелокупног здравственог система, а не саме Болнице "Србија".

- Здравствени систем није дочекао ову пандемију спремно и он се урушава, доктори из Болнице "Србија" бјеже у приватне установе. Ја сам указао на проблем на ортопедији, гдје када тренутни ортопед оде на годишњи одмор, ми остајемо без иједног ортопеда у болници - каже Шеховац.

Он каже да му није јасно како у Болници "Србија" долази око седам гостујућих љекара, а да ниједан од њих није специјалиста ортопедије.

- Када је нешто добро ја ћу похвалити, а када није не могу да хвалим. Немамо љекаре, лијечимо се на Кошеву и у Војној болници, по приватним клиникама, кад год је нека озбиљна болест у питању, људи се лијече у приватним установама, које нису у Републици Српској или морамо возити своје грађане у Бањалуку. Ја желим да имамо јаку болницу, желим да се лијечимо овдје, желим да имамо јак здравствени систем - рекао је Шеховац.

Шеховац напомиње да је Источно Сарајево бастион Републике Српске, у који је избјегло 150.000 Срба из Сарајева, те се пита да ли упркос томе требају грађани овог града да се лијече у сусједном федералном Сарајеву или у Београду и Бањалуци.

- Нећу бити за тај извјештај док год се то не промијени - поручио је Шеховац.

Слика

Одборник СДС у Скупштини града Источно Сарајево Натко Суџука каже да је на крају данашње сједнице била расправа о изградњи МХЦ на Касиндолској ријеци, те да су сад у ситуацији гдје надлежни бјеже од одговорности.

Суџука је позвао надлежне институције да пронађу адекватно рјешење за овај проблем, како би се изградња МХЦ на овој ријеци зауставила.

- Ово није никакав популизам нити политичарење, већ позив да сами ми пронађемо рјешење. Након изградње прве централе се појавило клизиште, а сада треба да се гради друга централа и то под хитно треба прекинути - истакао је Суџука.

Суџука је указао и на проблем који указује на потенцијално отказивање одржавања Европског првенства за жене у фудбалу, који би требало да се одржи на стадиону Фудбалског клуба "Славија".

- Од предсједника ФС БиХ Вице Зељковић смо добили обећање да ће бити изграђени рефлектори и нова подлога на стадиону, и све што је потребно да задовољи УЕФА стандарде, па ме занима шта се дешава по том питању, јер већ круже приче о томе како би губимо то првенство и да ће оно бити одржано на другом стадиону - истиче Суџука.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је истакао да су данас изгласане неке од важних тачака са дневног реда сједнице Скупштине града Источно Сарајево, као што је Информација о стању у установама студентског стандарда на подручју града Источног Сарајева.

Ћосић је истакао да је по питању студентског стандарда у овом граду и планирана изградња студентских домова, нова зграда Ректора Универзитета у Источном Сарајеву и зграда Музичке академије УИС са концертном двораном.

Додао је да ће студентски стандард у Источном Сарајеву бити побољшан и када се тиче Пала, гдје ускоро би требало да почне изградња новог објекта за потребе Факултета физичког васпитања и спорта Универзитета у Источном Сарајеву.

Ћосић је истакао да је потребно више средстава у наредном периоду обезбиједити и као помоћ Болници "Србија" и усагласити са Владом Републике Српске о томе да се издвајања за ову здравствену установу повећају и са републичког нивоа.

Иницијативу ДНС о бесплатним уџбеницима за основце Ћосић је оцијенио позитивном, али тренутно неиздвољивом у овом тренутку и из тренутне финансијске ситуације у Градској управи.

На данашњој сједници Скупштине града Источно Сарајево усвојена је Одлука о додјели награда и признања града Источно Сарајево, гдје су повеље додијељене генералу Драгану Јосиповићу и бившем градоначелнику Радомиру Кезуновићу, те плакете свим домовима здравља на територији града Источно Сарајево, пуковнику Милану Јоловићу, декану Факултета физичког васпитања и спорта Бориславу Цицовићу и предсједнику Удружења "Оплемени срце" Игору Лукићу.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    pale 28.07.2021. 08:21
    Globalno smo zaglibili nije samo zdravstveni sisistem problem. Trenutno je ova tema, a nađite temu da se ne podudara sa stanjem. Evo recimo zavod za zapošljavanje, koga je zaposlio osim onih koji u njemu rade. Da se pokriju izmislili sajam za zapošljavanje,,cirkus. Problem je što se ne pita struka i nauka nego stranka i politika. Dupli gubitak: s jedne strane nestručni na određenim funkcijama i radnim mjestima pa upropaste i što valja, a s druge strane stručni na luftu neiskorišteni. Sve je centralizovano podobnim političarima. Ovako će i dalje jer se koristi nacionalno pitanje u ostvarivanje ličnih interesa. Nema ispravke jer nema podrške onima koji bi nešto da usmjere u realni sektor, narod se boji da će izgubiti i ono malo što ima.
  • Generic placeholder image
    Жељко 24.07.2021. 11:56
    Нема то везе са системом већ политиком и политичарима. Не може политичар имати већа примања од љекара, ту је квака.
  • Generic placeholder image
    Mile 24.07.2021. 10:18
    Dobar je zdravstveni sistem ali ne valjaju oni koji upravljaju njime , smanjite plate ministrima i poslanicima i nagradite ove vrijedne ljude u bolnici Srbija pa ćete vidjeti da može da funkcioniše i te kako .Ko ce biti zadovoljan i imatu volju da radi kad jedna sestra ima platu 800 km a nosi veliku odgovornost čak više i od doktora
  • Generic placeholder image
    Istok 23.07.2021. 20:38
    Mislim da će izuzetno teško biti popraviti sve što je u prvim godinama poslije rata uradio tadašnji direktor. Posljedice njegovog „dobra" ispaštaće generacije.
    A sistem je loš čim su nam odbornici u skupštinama opština polupismeni. O pojedinima u NSRS neću ni da pričam.
  • Generic placeholder image
    Xxx 23.07.2021. 19:21
    Što se ortopedije tiče najbolje bi bilo da dotični "ljekar" uopšte ne radi ni u jednoj bolnici.Najbolje bi bilo dovesti stalnog novog ljekara ortopedije.Ovo što ste u ovom članku nazvali doktorom jer sramota za ovu časnu profesiju.
  • Generic placeholder image
    Marko 23.07.2021. 14:46
    Cine zaustaviti odlazak.Krompirima i medom.Svi idemo za vecom platom.Smanjite sebi za 10 posto i dajte ljekarima i nijedam nece otici.
Повезане вијести
Милан треба нашу помоћ – позови 17047 Милан треба нашу помоћ – позови 17047
Почели "Дани Филозофског факултета" Почели "Дани Филозофског факултета"
Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу! Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    2h 23m
    0
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    4h 30m
    0
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    9h 58m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    12h 12m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    13h 0m
    0